Aktuális

A Bors utánajárt: 35 ezret is elkérnek egy koronavírustesztre

Bors

Létrehozva: 2020.04.28.

Ha valaki bizonyosságot szeretne arról, hogy megfertőző­dött-e az új típusú koronavírussal, esetleg már át is esett rajta, a hivatalos út mellett több tucat helyen is lehetősége van rá. A tesztekért azonban többszörös árat is elkérhetnek, és az eredmény sem számít akkreditáltnak.

Forrás: Reuters

A világszerte rengeteg áldozatot szedő koronavírus van, hogy csak egyszerű megfázáshoz hasonlító tüneteket produkál, így sokan egy kis fejfájásban és köhögésben is a legrosszabbat látják. Sokunkban ott a félsz, mi van, ha tünetek nélkül hordozzuk a kórokozót, ezért a Bors annak járt utána, milyen lehetőségeink vannak a tesztelésre.

Két vizsgálat kell

Alapvetően a koronavírus kapcsán kettő dolgot lehet tesztelni: az egyik, hogy fertőzöttek vagyunk-e, a másik pedig, hogy átestünk-e már a betegségen.

– A PCR-vizsgálat a vírus genetikai anyagát mutatja ki. Olyan ez, mint amikor a rendőrök a bűnözőket kutatva egy hajszálból vagy például egy ujjlenyomatban maradt DNS-minta alapján azonosítják őket. A vírus kimutatásához legtöbbször ga­rat- és orrváladékmintát vesznek. Egy ilyen vizsgálat 5-6 órát is igénybe vehet, s a protokoll szerint a bizonyossághoz egymás után ugyanazon a mintán két vizsgálat is szükséges – magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós vi­rológus.

A másik lehetőség a szerológiai vizsgálat, ami az esetleges ellenanyagot mutatja ki a szervezetben.

– Ilyenkor többnyire már nincs vírus a páciensben, ugyanis az immunrendszer eltávolította azokat. Ezzel egy időben azonban ellenanyag-termelésbe kezdett. Az immunitás kimutatása vérvizsgálattal, legtöbbször az ELISA-teszttel történik – tette hozzá a szakember. A teszt eredményére itt is legalább három órát kell várni. 

A gyorsteszt nem megbízható

Egy PCR-vizsgálat anyagköltsége a virológus elmondása szerint mintegy 8-10 ezer, az ELISA pedig 5-8 ezer forint, de a szolgáltatók a helyzetet kihasználva gyakran a többszörösét is elkérik. Így egy-egy tesztért akár 30-35 ezret is fizethetünk. Léteznek a terhességi teszthez ha­sonlító gyorstesztek is mindkettőre, amik jelentősen olcsóbbak, de – mint az országos tisztifőorvos, Müller Cecília is elmondta – a megbízhatóságuk 30 százalék körüli. Dr. Kemenesi Gábor, a pécsi Virológiai Kutatócsoport vezetője a Facebookon is leszögezte: akut fertőzés kimutatására alkalmatlanok, a WHO is csak kutatási célra javasolja. 

A hivatalos statisztikába egyébként csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában vizsgált mintákat számítják bele. Az elvégzett tesztek száma a koronavirus.gov.hu szerint hétfőig 65.625 volt.

– Nagyon sok laboratóriumnak nem engedélyezik a tesztek végzését, az utolsó információm szerint nagyjából 25 helyen végezhetnek ilyet az országban – tette hozzá a Borsnak az Állatorvostudományi Egyetem egykori oktatója, dr. Rusvai.

Az ellenanyag is kimutatható

Amennyiben elkapjuk a koronavírust, a szervezetünk specifikus, SARSCoV-2 elleni ellenanyagokat kezd el termelni a kór legyőzése érdekében. Tíz új koronavírus-fertőzött páciensből hat tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vé­szeli át a betegséget, és a szer­vezete a megfelelő ellenanyagok fokozott termelésével legyőzi a fertőzést.

Magyarországon először egy budai klinikán végeznek olyan komplex vizsgálatot a koronavírussal kapcsolatban, ami nemcsak az esetleges fertőzöttséget mutatja ki, hanem azt is, hogy a páciens szervezete termel-e, és ha igen akkor pontosan mennyi ellenanyagot. Mint ismeretes, másfél hete az egyik munkatársunk is kipróbálta a módszert, ő nega­tív lett.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek