Húsvétkor a hagyományos ünnepi étel a sonka, de ez az eledel nem éppen a legolcsóbb. Ha nem ragaszkodik ehhez, választhat helyette más, akár olcsóbb finomságokat is, ezektől ugyanolyan pompás lesz az ünnepi asztal.
Forrás: Shutterstock
A húsvéti ünneplés egyik legjobb része a hatalmas lakoma, azonban a jelenlegi helyzetben a nagy családi, baráti összejövetelekre nincs lehetőség. Ezért nem is éri meg megvenni egy egész sonkát, hiszen talán nem is fogyna el, de az ünnepi lakoma ettől még nem marad el. Sonka helyett készíthet más ízletes fogást is. Amikor beszerzi az alapanyagot, ha teheti, vegyen előre csomagolt árut. Most ne fogyasszon semmit nyersen, a főtt füstölt termékeket is főzze vagy süsse át alaposan a biztonság kedvéért.
Már kétezer forint körül kaphat jó minőségű füstölt kötözött pulykacombot. Ezzel szemben a füstölt sonkához 3000 forint alatt nem jut hozzá. A szárnyasok húsából készített sonkaféléket is ugyanúgy pácolják és megfüstölik, mint a disznóhúst. Ennélfogva az íze igen hasonló, jó választás lehet ez is.
– Azok, akik valamiért nem szeretnének a hagyományosnak mondható sertéssonkát vásárolni, vehetnek szárnyasból készültet is. Az is finom, de olcsóbb – mondta a Borsnak Hampuk Zsolt séf. – Ezek közül a füstölt, kötözött pulykacombsonka hasonlít leginkább a disznósonkához – árult el egy lehetséges alternatívát a séf.
Gyorspácolt csülköt már 1690 forintos kilós áron is vehet, de a hagyományosan érlelt csülök is olcsóbb, mint a sonka. A csülök a sertés lábából kikanyarított húsrész. Az első csülök a lapockahús alatt található, kevésbé zsíros, mint a hátsó, ami az állat combja alatt helyezkedik el. A szakácsok szerint a hátsó finomabb, szaftosabb.
– Nálam csülök lesz húsvétkor sonka helyett. Véleményem szerint a csülök sokkal szaftosabb. A hátsó csülök az igazán finom – magyarázta Buday Péter szakács. – Én úgy készítem a füstölt csülköt, hogy elsőre vizet forralok, majd a forrásban lévő vízbe teszem a csülköt. Megvárom, mire újra felforr, ezután leöntöm róla a vizet, és hideg vízbe teszem fel főni, lassú tűzön.
Ha véletlenül az utolsó pillanatra hagyta a nagybevásárlást, és már nem kap sonkát, válassza a füstölt tarját. Mindössze pár száz forinttal kerül többe a sonkánál, de annál sokkal jobb húsnak tartják a séfek, szakácsok.
– A tarjából, mivel a húst átszövi a zsír – nem úgy, mint a sonkát, ahol körbe helyezkedik el a zsírszövet –, szaftosabb étel készíthető belőle, a hús kevésbé lesz száraz. Aki szereti, választhat füstölt tarját is a húsvéti asztalra – mondta a Borsnak Bereznay Tamás séf. – Elkészíteni ugyanúgy kell, mint a füstölt sonkát, sokáig kell főzni, akkor jó, ha már átszalad rajta a villa. Ha hagyományosan pácolt húst kapunk, akkor nem kell a főzővízbe semmi. Ha viszont túl sósnak találjuk, akkor főzés előtt áztassuk be hideg vízbe a tarját – tanácsolja a Bereznay.