Nem törvényszerű, hogy a húsvéti maradékok a szemétben végezzék: most egy teljes menüt építettünk fel a húsvéti sonka, tojás és kalács felhasználására.
Tejfölös sonkaleves
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 személyre): 1 póréhagyma * 2 csokor petrezselyem * 1 ek friss tárkony * 10 dkg húsvéti sonka * 80 g vaj * 50 g liszt * 1 l húsleves * 1,5 dl fehérbor * 3 dl tejföl * ½ kk szárított tárkony
Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a húslevessel és a borral, beletesszük a karikára vágott póréhagymát, majd felforraljuk. A tejföllel, sóval, borssal, szárított tárkonnyal és egy csipet cukorral ízesítjük. A zöldfűszereket apróra vágjuk és a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább. A tányérba szedjük a feldarabolt sonkát, erre merjük rá a levest.
Skót tojás
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (4 adag): 8 db tojás * 50 dkg darált sovány hús (sertés vagy pulyka) * 1 csokor petrezselyemzöld * 1 tk Worcester szósz * 1 tojás a húsmasszához * 1 csipet só * 1 késhegynyi fekete bors
A panírozáshoz: 1 db tojás * 10 dkg liszt * 10 dkg zsemlemorzsa
étolaj a sütéshez
Elkészítés: Hideg vízben tegyünk fel főni 8 tojást közepes lángon, és forrástól számítva 4 percig főzzük őket, majd hideg vízben hűtsük ki. A darált húshoz adjuk hozzá a sót, a borsot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a Worcester szószt és a nyers tojást, és keverjük jól össze, majd osszuk 8 egyenlő részre. A tojásokat tisztítsuk meg, forgassuk lisztbe, majd egyenként burkoljuk be őket a darált húsos masszával, és tegyük félórára a hűtőbe. Ezt követően forgassuk őket a felvert tojásba, majd zsemlemorzsába, és süssük őket forró olajban aranybarnára. Frissen fogyasszuk!
Medvehagymás krumplipüré
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg krumpli * 1 csokor medvehagyma * 25 g vaj * 1 tk só * 1 késhegynyi őrölt szerecsendió * 1 késhegynyi őrölt bors
Elkészítés: A krumplit kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük, majd a vajjal és egy kevés főzővízzel krémesítjük, közben ízesítjük borssal és szerecsendióval. A végén belekeverjük az apróra vágott medvehagymát. Frissen tálaljuk.
Kalácspuding
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 50 dkg kalács * 5 tojás * 10 dkg cukor * egy csipet só * 3 dl tej * 3 dl tejszín * 1/2 vaníliarúd * 20 dkg erdei gyümölcs
Elkészítés: A kalácsot felszeleteljük, enyhén megpirítjuk, majd egy tűzálló tálba rendezzük. A tojást a cukorral és a sóval habosra verjük. A tejet és a tejszínt összeforraljuk vaníliarúddal és a kikapart magjaival, majd félig kihűtjük. Akkor folyamatos keverés mellett a felvert tojáshoz öntjük, majd meglocsoljuk vele az előkészített kalácsszeleteket. 15 percet várunk, hogy a kalács beszívja a tojásos masszát. A gyümölcsöt a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben,160 fokon kb. 35 percig sütjük (az a lényeg, hogy ne maradjon alatta folyadék). Frissen tálaljuk.