Aktuális

Így készítsen ínycsiklandó menüt a húsvéti maradékokból

Bors

Létrehozva: 2020.04.19.

Nem törvényszerű, hogy a húsvéti maradékok a szemétben végezzék: most egy teljes menüt építettünk fel a húsvéti sonka, tojás és kalács felhasználására.

Leves

Tejfölös sonkaleves

Elkészítési idő: 35 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 személyre): 1 póréhagyma * 2 csokor petrezselyem * 1 ek friss tárkony * 10 dkg húsvéti sonka * 80 g vaj * 50 g liszt * 1 l húsleves * 1,5 dl fehérbor * 3 dl tejföl * ½ kk szárított tárkony

Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a húslevessel és a borral, beletesszük a karikára vágott póréhagymát, majd felforraljuk. A tejföllel, sóval, borssal, szárított tárkonnyal és egy csipet cukorral ízesítjük. A zöldfűszereket apróra vágjuk és a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább. A tányérba szedjük a feldarabolt sonkát, erre merjük rá a levest.

Főétel

Skót tojás

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézség: * * * 

Hozzávalók (4 adag): 8 db tojás * 50 dkg darált sovány hús (sertés vagy pulyka) * 1 csokor petrezselyemzöld * 1 tk Worcester szósz * 1 tojás a húsmasszához * 1 csipet só * 1 késhegynyi fekete bors

A panírozáshoz: 1 db tojás * 10 dkg liszt * 10 dkg zsemlemorzsa

étolaj a sütéshez

Elkészítés: Hideg vízben tegyünk fel főni 8 tojást közepes lángon, és forrástól számítva 4 percig főzzük őket, majd hideg vízben hűtsük ki. A darált húshoz adjuk hozzá a sót, a borsot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a Worcester szószt és a nyers tojást, és keverjük jól össze, majd osszuk 8 egyenlő részre. A tojásokat tisztítsuk meg, forgassuk lisztbe, majd egyenként burkoljuk be őket a darált húsos masszával, és tegyük félórára a hűtőbe. Ezt követően forgassuk őket a felvert tojásba, majd zsemlemorzsába, és süssük őket forró olajban aranybarnára. Frissen fogyasszuk!

Köret

Medvehagymás krumplipüré

Elkészítés:  30 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 60 dkg krumpli * 1 csokor medvehagyma * 25 g vaj * 1 tk só * 1 késhegynyi őrölt szerecsendió * 1 késhegynyi őrölt bors

Elkészítés: A krumplit kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük, majd a vajjal és egy kevés főzővízzel krémesítjük, közben ízesítjük borssal és szerecsendióval. A végén belekeverjük az apróra vágott medvehagymát. Frissen tálaljuk.

Desszert

Kalácspuding

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 50 dkg kalács * 5 tojás * 10 dkg cukor * egy csipet só * 3 dl tej * 3 dl tejszín * 1/2 vaníliarúd * 20 dkg erdei gyümölcs

Elkészítés: A kalácsot felszeleteljük, enyhén megpirítjuk, majd egy tűzálló tálba rendezzük. A tojást a cukorral és a sóval habosra verjük. A tejet és a tejszínt összeforraljuk vaníliarúddal és a kikapart magjaival, majd félig kihűtjük. Akkor folyamatos keverés mellett a felvert tojáshoz öntjük, majd meglocsoljuk vele az előkészített kalácsszeleteket. 15 percet várunk, hogy a kalács beszívja a tojásos masszát. A gyümölcsöt a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben,160 fokon kb. 35 percig sütjük (az a lényeg, hogy ne maradjon alatta folyadék). Frissen tálaljuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek