Aktuális

Kipróbáltuk: ilyen a 24 órás koronavírus-teszt

Bors

Létrehozva: 2020.04.17.

Magyarországon először egy budai klinikán végeznek olyan komplex vizsgálatot a koronavírussal kapcsolatban, ami nem csak az esetleges fertőzöttséget mutatja ki, hanem azt is, hogy a páciens szervezete termel-e és ha igen akkor pontosan mennyi ellenanyagot. Most megmutatjuk, hogyan is fest a 24 órán belül eredményt produkáló tesztelés.

Forrás: Bánkúti Sándor

Idehaza a CMC Déli Klinika csatlakozott először a WHO azon vizsgálati ajánlásához, amellyel pontosan meg lehet állapítani, hogy a koronavírussal szemben a szervezetünk milyen minőségi és mennyiségű ellenanyagot termel. Ez a vizsgálat azért is fontos, mert kutatók a magyar páciensek részletes adatait egymás között megosztva közelebb juthatnak a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséhez. Reim Károly, a Bors munkatársa is felkerekedett, hogy alávesse magát az immunológiai tesztnek. Innentől halljuk az ő személyes tapasztalatait.

Mindenkiben lapul a félsz

Nem vettem észre magamon semmiféle jelét a vírusnak, de bennem is ott lapult a természetes félsz: mi van, ha tünetek nélkül hordozom a koronavírust? Villámgyorsan sikerült időpontot foglalnom szerda délelőttre, utána azonban alapos “kifaggatás" következett. A klinika ugyanis a szokásos adatokon túl mindenre kíváncsi: jártam-e külföldön, milyen betegségeim vannak, kapcsolatba kerültem-e koronavírus fertőzöttel, és így tovább.
Végül eljött a nagy nap, beléptem a klinika ajtaján, ahol teljes sterilitás uralkodott. Rögvest arra kértek, hogy fertőtlenítsem a kezemet, majd újabb adategyeztetés következett. A testhőmérsékletemet is megmérték, szerencsére a 36.4 fok teljesen megfelelő.

Dolgoznak a vakcinán

Ezután egy vérvételi szobába kísértek, ahol egy teljes szkafandert viselő nővér két ampulla vért vett le tőlem. Profi volt, pedig nincsenek jó tapasztalataim a vérvétellel kapcsolatosan. Azért kettőt, mert a véremet két különböző orvos vizsgálja be, hogy biztosan pontos eredményt kapjunk. Maga a folyamat alig pár percet vett igénybe. Végeztem is, majd megtudtam: egy munkanapon belül meglesz az eredményem, amelyről e-mailen értesítenek. A vizsgálat ára 35 ezer forint.

– Az elmúlt héten nagyjából 350 vizsgálatot végeztünk, de egy nap akár 400-ra is képesek vagyunk. Sokkal több következtetést tudunk levonni, mint egy átlag koronavírus-teszt esetében - mondta a Borsnak Dr. Balázs Anna, a klinika vezérigazgatója. – Például pontosan meghatározható, hogy a páciens visszatérhet-e a „normális életéhez”. Azt is meg tudjuk mondani egy kiegészítő vizsgálattal, hogy az az illető aki már átesett a koronavírus fertőzésen fertőzhet-e még. Ez a munkavállalók és a vállalatok számára is kiemelten fontos. A vizsgálatokat Dr. Jankovics István, a WHO Nemzeti Influenza Laboratórium Emeritus vezetője irányítja és ellenőrzi és az intézmény hozzájárul a vakcina fejlesztésekhez is - tette hozzá Dr. Balázs Anna.

Tízből hat beteg tünetmentes

Amennyiben elkapjuk a koronavírust, a szervezetünk egy specifikus, SARSCoV-2 elleni ellenanyagot kezd el termelni a kór legyőzése érdekében. 10 új koronavírus fertőzött páciensből 6 tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, és a szervezete a megfelelő immunológiai ellenanyagok fokozott termelésével legyőzi a fertőzést, meggyógyul. Ezt az ellenanyag szintet vizsgálják az orvosok a WHO ajánlása szerint, és diagnosztizálják, hogy kit fertőzhetett meg, mikor, és milyen szinten a koronavírus.

Fogékonyság a fertőzésre

Nagy meglepetésemre az eredmény már késő este megérkezett. Izgatottan nyitottam meg az egyedi elektronikus profilomat, a vizsgálatom pedig hála Istennek negatív eredményt hozott, azaz nem találtak a szervezetemben a koronavírus ellen termelődő ellenanyagokat. Ellenben kisebb meglepetésemre a fertőzéssel szemben fogékonyságot jeleztek, de hamar megnyugtattak: ez csupán annyit jelent, hogy még nem találkoztam a Covid-19 koronavírussal.

Szöveges tanácsokat is kaptam a szakorvosoktól: továbbra is figyeljek fokozottan a személyes higiéniára, valamint, hogy a járvány ideje alatt minimalizáljam a személyes kapcsolataimat. Igyekszem így tenni!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek