Aktuális

Lezárták Budapestet húsvét idejére

H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.04.10.

A koronavírus-járvány terjedése miatt a hosszúhétvégére és a jó időre való tekintettel több korlátozó intézkedést is bevezettek országszerte. A rendelkezések ellenére még mindig sokan vannak a köztereken.

Forrás: MTI

Szükséges  Péntektől hétfőig lezárták a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot, a Normafánál pedig a parkolókat. Az intézkedés szükséges volt, hogy elkerülhető legyen a frekventált helyeken a nagy tömeg, ami veszélyes lehet a járványveszély szempontjából. Emellett az Operatív Törzs korábban elmondta, hogy a fővárosiak azok, akik kevésbé tartják be a kijárási korlátozásokat. A Bors több helyszínen is járt, és valóban sok család, fiatal, sportoló volt városszerte.

Máshová megy, aki nem jut be a szigetre

Sok a járókelő a lezárt területek környékén, azonban a Margitszigetre és a Hajógyári-szigetre nem engedik be az embereket. Ezen a két helyszínen könnyű a lezárás és a korlátozások betartatása, hiszen a bejáratoknál hatóságok őrködnek és figyelmeztetik azokat, akik mégis megpróbálnak bejutni. Más a helyzet a Római-parton, ahová több utca és mellékutca is vezet. Hiába vannak kint a hatóságok és a figyelmeztető táblák, sokan fittyet hánynak az előírásokra. Mivel sem a Margitszigetre, sem a Hajógyári-szigetre nem mehetnek be az emberek, sokan attól tartanak, délutánra tömegek lesznek azokban a fővárosi zöldövezetekben, amik nincsenek lezárva. Sok járókelő és biciklis másfelé veszi az irányt, miután látja, hogy nem tud bejutni a megszokott pihenőhelyére. A Városligetben és a Normafán sok futó, biciklis, kutyasétáltató volt, sőt családok és idősek is kihasználták a szép időt.

Sokan vannak a Városligetben

A napsütéses Ligetben egyre többen vannak, hiszen bár a Városliget Zrt. figyelmeztette a lakosságot, hogy ne menje­- nek a Ligetbe, csak a jogszabályban engedélyezett mó­- don, lezárni lehetetlenség ezt a nagy területet.

– Mi itt lakunk a környéken, mindig ide járunk, hisz a kutyának muszáj mozognia, a lakás túl kicsi neki – magyarázta a Borsnak Makai Anna, aki maga is sportol a Ligetben, hogy fitten tartsa magát.

– Én is futok, hisz nemcsak a kutyának, hanem nekem is fontos a testmozgás. Én nem félek, bár az egyik unokatestvérem tesztje is pozitív lett. Mivel fiatal és egészséges, nincsenek tünetei, én is abban bízom, hogy a fiatalokra nem veszélyes annyira. Egyébként itt, a Ligetben nem találkozom senkivel, hiszen igyekszem az emberektől távol elhelyezkedni. Persze az idős szeretteinket nagyon féltjük, ezért velük nem is találkozunk. Boltba és bent a városban pedig természetesen használjuk a védőeszközöket – mondta a Borsnak Anna.

Knódel András és felesége a gyerekekkel jöttek le levegőzni.

– Leginkább hétköznap délelőtt szoktunk lejönni, olyankor vannak a legkevesebben. A gyerekek miatt muszáj kicsit kimozdulni, ők nem bírják napokra bezárva. Sehová nem járunk, csak ide, egészségügyi célzattal. Szerencsére nagyon közel lakunk. Persze az előírásokat betartjuk, ilyenkor is van nálunk kézfertőtlenítő. Az időseket mi is féltjük, ezért ebben az időszakban a szülőkkel videótelefonon beszélünk, amiért ők nagyon hálásak – zárta Knódel András.

Nem félnek az idősek

Több idős is sétál és napozik a Ligetben. Spekál József és neje mindennap fél 12-kor jönnek le, és másfél órát kint töltenek.

– Most, hogy végre szép az idő, többet ki tudunk jönni. A szomszéd utcában lakunk, mindig ide járunk le. Persze tudjuk, hogy veszélyes ez a helyzet, de azt gondolom, sok minden a szerencsén is múlik. Nemrég voltam a piacon, ahol láttam, hogy a süteményárus hatalmasat tüsszent. A napon láttam a cseppeket, amint ráhullottak a kívánatos süteményekre. Persze én elszaladtam, és eszembe sem jutott venni, de aki utánam jött, ezt mind nem látta – mutatott rá József.

A házaspár szerint a legfontosabb a távolságtartás, amit ők igyekeznek betartani. – Otthon persze alaposan kezet mosunk, fertőtlenítünk. Maszk most is van nálunk, hiszen ahol tömeg van, ott fel kell venni. Hiába mondja mindenki, hogy maradjunk otthon, azért ezt nagyon nehéz betartani – vallja be József.

A Normafán sem más a helyzet, sok idős és fiatal sétál a környéken. Dr. Gergely Péter im­munológus és dr. Szorcsik Ka­talin is egy egészségügyi sétára jöttek ki.

– Nem találkoztunk olyan sok emberrel. Biciklisekkel, néhány családdal és futókkal. Mi nem félünk a betegségtől, túl kell esni rajta – mondta dr. Gergely Péter.

Túrázók a hegyekben

A Normafa környékét ellepték a biciklisek, hiszen ez a környék egyébként is a kerékpárosok paradicsoma. Sokan futnak, sétálnak, sőt van, aki a padon ülve fogyasztja el az otthoni elemózsiát.

– Gyakran biciklizünk erre, ma is körülbelül negyven kilométert tekerünk a környéken, de igyekszünk betartani az előírásokat – mondta el a Borsnak Kőszegi Tamás.

– A terepen nehéz tartani a távolságokat, persze megpróbálunk félreállni, ha jön valaki szemből, vagy ha előzni akarnak – tette hozzá Pap Zoltán.

Több túrázó is békésen beszélgetett a padokon.

– Kirándulni indultunk. Mi nem félünk, betartjuk az ajánlásokat – fogalmazta meg Blahó József.

Szigorítanak a kerületek is

Orbán Viktor csütörtökön jelentette be, hogy a húsvéti időszakra vonatkozóan pluszjogosítványokat kapnak a polgármesterek, így ők dönthetnek arról, akarnak-e szigorítani a kijárási korlátozáson, és ha igen, hogyan. Karácsony Gergely csütörtök este már rendelkezett arról, hogy péntektől hétfőig lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet, valamint a Római-partot. De a többi kerület is korl

- Lezárják a józsefvárosi parkokat. Józsefváros közterületeit csak áthaladásra, illetve egyéni sportolási tevékenységre lehet használni hétfő éjfélig. Maszk vagy kendő, sál – viselése lesz kötelező a Teleki téri piacon.

- Fokozott ellenőrzés lesz A hosszú hétvége folyamán a parkokban, köztereken fognak járőrözni a rendőrök és ellenőrzik, hogy ne történjen csoportosulás.

- Az újpesti polgármester szavai szerint naponta többször egyeztet majd a rendőrséggel, és ha szükséges, további korlátozásokat vezetnek be.

- Ilyen fokozott ellenőrzést vezetett be Soroksár, Budafok-Tétény, Csepel, a 16. kerület, Újbuda is.

- Kispesten zárva maradnak a sportlétesítmények és a játszóterek is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek