Aktuális

Megöli a főzés a koronavírust

Bors

Létrehozva: 2020.04.23.

Már hetek óta tart hazánkban a koronavírus-járvány, de még mindig számtalan kérdés merül fel, hogyan lehetünk a legnagyobb biztonságban, főleg, ha az ételről van szó. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ad olyan tanácsokat, melyeket a mindennapok során is hasznosíthatnak.

Az élelmiszerek is közvetítik?

Jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vírus élelmiszer útján terjed – az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint. A köhögéssel, tüsszentéssel a felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális, a terjedése elsősorban cseppfertőzés útján történik.

Mennyi ideig életképes?

A koronavírus néhány órán át vagy akár több napig is életben maradhat a különféle felületeken.

Gyakrabban kell fertőtleníteni a konyhai felületeket?

A mostani a helyzetben naponta többször is szükséges fertőtleníteni azokat a konyhai felületeket, melyeket kézzel érintünk, például az étkezőasztalt, kilincseket, hűtő fogantyúját.

Hogyan takarítsunk?

Elsőként a felületet tisztítsuk meg a látható szennyeződésektől. Utána jöhet a fertőtlenítés. A leghatékonyabb a hipó-oldat, vagy a minimum 70 százalékos alkohol. Bármilyen fertőtlenítőt is használunk, mindig kövessük a csomagoláson található használati utasításokat.

Mi legyen a hulladékkal?

A konyhai szemetesbe csak a konyhában keletkezett hulladékot érdemes bedobni, és azt naponta üríteni. Ha valaki fertőzött, ő kapjon külön kukát, két műanyagzsákkal kibélelve.

Hőkezeléssel elpusztítható?

Igen, s koronavírus jellemzően +60 Celsius fok feletti hőmérsékleten elpusztul. A biztonságos hőkezelés az, ha legalább 2 percen át, minimum 72 fokos hőmérsékletet tartunk az étel belsejében.

Biztonságos, ha a beteg készíti az ételt?

Nem. A legjobb, ha nem is tartózkodik a konyhában. Ha mégis muszáj főznie, akkor viseljen maszkot és csak jól átfőzött, sütött ételeket készítsen.

Mire kell különösen figyelni a konyhában?

A nedves mosogatószivacs és a nedves konyharuha megfelelő környezet a kórokozóknak. A szivacsot mindig jól csavarjuk ki használat után, a konyharuhát naponta cseréljük. A mosogatót minden használat után töröljük át a mosogatószeres szivaccsal. A szemetes külső felületét is fertőtlenítsük, akár naponta. Húsokhoz, zöldségekhez, halakhoz, pékáruhoz és a készételekhez használjunk külön deszkát. A vágódeszkákat forró vízzel tisztítsuk. Ne nyomkodjuk a konyhában az okoseszközeinket. Szellőztessünk rendszeresen. Eltérő tisztaságú tevékenységek között, az ételkészítés különböző fázisai között mossuk és fertőtlenítsük kezünket.

Biztonságos az ételt rendelni?

Ételrendelés esetén kerüljük a készpénzes fizetést. Az étel átvétele és a kicsomagolását követően is mossunk kezet. Az ételt elfogyasztás előtt forrósítsuk fel.

Mire kell figyelni csomagolatlan élelmiszereknél?

A csomagolatlan zöldségeket, gyümölcsöket bő vízzel alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt. Vásárlás során használjunk egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését, különösen pékáruk vásárlásakor. Betegség fennállása vagy gyanúja esetén kerüljük az élelmiszerüzleteket.

Meddig tárolható a fagyasztott élelmiszer?

Húsfélék: darált hús 1-2 hónap, hal 3 hónap, baromfi 3-4 hónap, marha-, bárány-, sertéshús 4-6 hónap. Zöldségfélék 12 hónap. Gyümölcsfélék 9 hónap. Készétel 1-2 hónap. Vaj, vajkrém, túró 3-4 hónap. A felolvasztás mindig hűtőben történjen.

Vásárlóként mit tehetünk?

Ritkábban és egyedül menjünk boltba. Írjunk listát, hogy minél hamarabb végezhessünk. Mielőtt belépünk az üzletbe fertőtlenítsünk és távozáskor is. Kerüljük az arc, száj, orr érintését. Tartunk kellő 2 méter távolságot másoktól. Fizessünk bankkártyával, telefonnal. Betegen ne menjünk sehova!

Étrend-kiegészítők fogyasztásával megelőzhető a fertőzés?

Nem, az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek megelőzésére vagy kezelésére. Az immunrendszer erősítése érdekében fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt, étkezzünk változatosan és igyunk sok folyadékot, elsősorban vizet.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek