Aktuális

Nyolc gyermekükkel élnek karanténban Országiék

Címkék
család

Bors

Létrehozva: 2020.04.15.

Amíg a vírushelyzet miatt a lakásba zárkózva sokaknak a magánnyal kell megküzdenie, addig az ajkai Országi család tagjai tízen élnek összezárva. A nyolcgyermekes família legkisebb tagja még nincs kétéves, a legnagyobb pedig már 17 esztendős.

Ötven kiló liszt, heti hat tepsi sütemény – ilyen és ehhez hasonló mennyiségekben kell gondolkoznia Országi Zsoltnak és feleségének, akik nyolc gyerekükkel igyekeznek karanténba zárva átvészelni a koronavírus-járványt. A középkorú szülők nem csak az utódokra gondolnak, de veszélyeztetett korban lévő nagyszülőket is támogatják, akik a mellettük lévő házban élnek.

Napok alatt átálltak

Amíg a kormánytisztviselő családapa napközben dolgozott, az elmúlt tizennyolc évben, otthon lévő Országi Katalin irányította és felügyelte a gyerekeket. Nagyrészt ő vitte őket iskolába, edzésre, tanult velük, s a többi feladat mellett főzött és mosott is rájuk. Az életük a szokások mentén egy olajozott gépezetként működött, amit a járvány miatt hozott korlátozások teljesen felforgattak.

– A legnehezebb az volt, hogy egyik napról a másikra át kellett állnunk a digitális oktatásra, ami három gimnazistával, egy felső- és kettő alsóosztályossal hatalmas kihívást jelentett mindannyiunk számára. Egy laptoppal kezdtük, de már egy táblagépet is használhatnak a gyerekek – mondta a Borsnak az egykor postán dolgozó, negyedik gyermeke érkezésekor műszaki diplomát szerző 44 éves családanya.

A fiataloknak percre pontosan be kell osztaniuk a tanulásra szánt időt, hogy mindenkinek időben kész legyen a leckéje. A kisebbeknek nagy nehézséget okozott az e-mailek fogadása, a házi feladatok lefényképezése és visszaküldése, de mára jól belerázódtak.

Fél mázsa liszt kell

Havi adagok

24 tepsi sütemény
70 kiló krumpli
4 karton tej
50 kiló liszt
sok vödörnyi
joghurt

A tíztagú család átlagos bevásárlását ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor az elmúlt hetekben a járvány miatt pánikoló embe-rek indokolatlanul felvásárolták az üzletekbôl az árukat.

– Havonta akár hetven kiló krumpli és fél mázsa liszt is elfogy nálunk. Megiszunk hetente egy karton tejet, s több vödörnyi joghurtot is elfogyasztunk. Általában két kenyérsütőt használok párhuzamosan, de Máté fiam glutén- és laktózérzékenységét is szem előtt kell tartanom. Süteményekből egyszerre hat tepsivel kell csinálnom, hogy mindenkinek jusson elég – sorolta Katalin, aki a nagy fennforgásban a hetekben a korlátozások miatt csak a negyedik boltban tudott elég cukrot venni maguknak. Mint mondta, a hatalmas mennyiségekre utalva többször megjegyezték már nekik, hogy biztosan pékséget nyitott. A gyerekek szerencsére partnerek mindenben, így a tanulást és a terítést is jócskán megkönnyítik a szüleiknek.

Kertben vezetik le

Az iskolásoknak versenysportolóként rendkívül nagy mozgásigényük van, amit szerencsére az óriási kertjükben biztonságosan le tudnak vezetni. Beszélgetésünkkor is éppen ott játszottak.

– Országos szinten is jó eredményeik vannak, így az esetleges visszaesés miatt nem lazíthatnak, de legalább a rengeteg energiájukat is levezetik. Rengeteget futnak és bicikliznek is az édesapjukkal. Közösségbe természetesen abszolút nem megyünk, a 83 és 73 éves nagyszülőkre nagyon kell vigyáznunk – mesélte Katalin.

A legkisebbek né­gyen osztják meg a szobájukat egymással, a nagyobbak pedig kettesével, de a tetőteret éppen most bővítik, hogy jobban elférjenek. A hétköznapi pörgés után hétvégén még versenyek is voltak, így most kifejezetten élvezik az otthonlétet.

– Nehézségek és akadályok mindig vannak, de a pozitív hozzáállással mindenen át lehet lendülni. Azt az örömöt, amit a nyolc gyermek ad, semmivel nem lehet pótolni – tette hozzá büszkén. Katalinék még a kilencedik gyermek érkezését sem vetették el.    

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek