A tiszakécskei Becz Odett még csak 16 éves, de már öt világcsúcsot is magáénak mondhat. A mindössze 60 kilós gimnazista másfél mázsás súllyal végzi az edzéseket.
Forrás: Saját fotó
Odett az elmúlt egy évben egyre-másra halmozta az elsőségeket. Tavaly májusban magyar bajnoki címet nyert, majd néhány hét múlva Európa-bajnok lett. Aztán ősszel erőemelésben, guggolásban, felhúzásban és fekvenyomásban világbajnokként állt a dobogóra, öt világcsúcsot is beállítva.
Tinédzserként indult
60 kilós súlycsoportban, a tinédzser kategóriában versenyez, de egyik versenyén az idősebb juniorokkal szemben is helytállt. Jelenleg 75–77 kilót nyom ki fekve, 150 kilót húz fel, és 110 kilóval guggol.
– Tízévesen mentem le az edzőterembe. Édesanyám, Balla Yvette négyszeres testépítő világbajnok, édesapám fekvenyomóbajnok volt – mesélte Odett a Borsnak, aki angol nyelvű évfolyamon tizedikes gimnazista Tiszakécskén.
Legyőzte a nagyobbakat
– A suliban szeretik, amit csinálok. Voltak, akik kedvet kaptak ehhez a sporthoz, de a kitartás nem volt meg náluk. Néha a fiúk kihívtak szkanderezni, de aztán felhagytak a próbálkozással, mert mindig kikaptak – nevetett Odett.
– Elutazni egy ilyen világversenyre óriási élmény. Egyáltalán nem úgy mentem, hogy biztosan bajnok leszek, és az, hogy a nagyobbak között is nyerni tudtam, csodálatos volt. Nagyon kellett figyelnem az étkezésre, hiszen súlykategóriák szerint versenyzünk, de utána már jöhetett egy felszabadult ünneplés – mondta Odett.
Tojás és hús naponta ötször
Odett étrendjét az édesanyja állítja össze. Naponta ötször étkezik, egyenlő adagokat fogyaszt. Fontos a fehérje, a zsír és a szénhidrát megfelelő aránya, de változatosan étkezik, lehet rántotta, tonhal, marha, kacsa. Ezenkívül különböző táplálékkiegészítőket is szed: aminosavat, glutamint, rengeteg vitamint és ízületvédőket, az izomerőhöz szükséges kreatint pedig általában marhahússal viszi be a szervezetébe.