Aktuális

WHO: Magyarország a tesztelés terén is jól teljesít

Bors

Létrehozva: 2020.04.20.

Magyarországnak sikerült elkerülnie a fertőzés ugrásszerű növekedését, az egészségügy a tesztelések terén is jól teljesít, és jól teszi, ha biztosítja a maximális kórházi kapacitást szükség esetére. Ledia Lazeri, az a WHO budapesti irodavezetője a Klubrádiónak nyilatkozott.

Ledia Lazeri, az egészségügyi világszervezet, a WHO budapesti irodavezetője a Klubrádiónak adott interjúban elmondta:

elég koronavírustesztet végeznek el Magyarországon, és sikerült elkerülni a fertőzés világszerte látott ugrásszerű növekedését.

Értékelése szerint az ágykapacitások 60 százalékának felszabadításával a kormány elérte, hogyha bekövetkezne a a járvány exponenciális növekedése, akkor lesz elég kórházi ágy. Hozzátette: újfajta vírussal van dolgunk, ezért Magyarország nagyon jól teszi, ha biztosítja a maximális kapacitást szükség esetére.

Ledia Lazeri közölte azt is,

hogy WHO szerint az lenne az optimális, ha minden egyes kimutatott és igazolt fertőzés mellett 10 tesztet tudnának elvégezni, Magyarországon ez az arány magasabb: 1 az 30-hoz, és miden jel arra utal

– hogy ezek a tesztek megbízhatóan szűrik ki a pozitív eredményeket.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet számítani a korlátozások lazítására, Lazeri elmondta: a WHO európai szervezetének a hétvégén már lesz egy úgynevezett átmeneti – a leállástól az újraindításig szóló – stratégiája. A lényege a fokozatosság, a fertőzéses esetek pontos nyomonkövetése, és a velük kapcsolatban állóké is.

Az nagyon fontos – hangsúlyozta -, hogy az adott ország egészségügyi rendszere tesztelni tudja, beazonosítani, majd pedig izolálni tudja a fertőzötteket.

Persze az, hogy melyik ország, milyen tempót követ, hogy a szigorításokon mikor lazít, hogy mikor oldja fel a korlátozásokat – az minden tagállam saját döntéskörébe tartozik.

A WHO szerint a járvány lecsengésének elejére kész lesz a használható oltóanyag, és már folyik egy új teszt bevezetése is, amely képet ad arról, hogy mennyire tud védekezni a tesztelt immunrendszere a koronavírussal szemben. Sőt azt is kimutatja, hogy találkozott-e már a vírussal, és tünetmentesen végig is ment-e rajta.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek