Aktuális

Budapesten és Pest megyében már csaknem kétszer több fertőzött van, mint vidéken

Bors

Létrehozva: 2020.05.07.

Miközben vidéken már óvatosan újraindul az élet, Budapest és Pest megye esetében tovább tart a szigorúbb korlátozás. Lakosságszámhoz viszonyítva ebben a régióban az országos átlagot 4-szeresen haladja meg a fertőzöttek és 9-szeresen az elhunytak aránya.

Továbbra is indokolt a kijárási korlátozás és az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó külön rendelkezések betartása Budapesten és Pest megyében – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta: kedden 46-tal nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, ebből 33-an budapestiek, illetve Pest megyeiek voltak, a tíz elhunytból pedig kilenc volt budapesti, illetve Pest megyei, ezért továbbra is indokolt a külön szabályok fenntartása. Jelezte: tart a kormány ülése, amelyen foglalkoznak a járványügyi helyzettel. A további lehetséges intézkedésekről a csütörtöki Kormányinfón ismertetik a döntéseket – írja a Ripost.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról szólt,  hogy már két napja csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma, 759 fő gyógyult meg hivatalosan a betegségből. 

Ugyanakkor az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei. 

Még rosszabb arányokat kapunk, ha a fenti adatokat a lakosságszámhoz viszonyítjuk. A fővárosban és Pest megyében az ország lakosságának 30 százaléka él, ezért lakosságszámhoz viszonyítva ebben a régióban az országos átlag 4-szerese az aktív fertőzöttek és mintegy 9-szerese az elhunyt betegek aránya.

A Ripost kérdésére válaszolva az országos tiszti főorvos tegnap ismertette a legfrissebb adatokat a Pesti úti Idősek Otthonával kapcsolatban: a fővárosi fenntartású intézményben összesen 296 fertőzöttet regisztráltak eddig, az ápolók közül 26-an kapták el a koronavírust. 154 gondozottat még mindig kórházban ápolnak, 41-en térhettek vissza az intézménybe gyógyultan és 40 elhunytat tartanak nyilván. A szintén fővárosi fenntartású, Kamaraerdei úti idősotthonban 40 gondozott és 9 ápoló fertőződött meg, ketten elhunytak. Országosan 31 idősotthon érintett a járványban.

Április 10-én volt eddig Magyarországon a legtöbb egy napon regisztrált új fertőzött, 210. Ennek oka az volt, hogy ekkor a fővárosi idősotthonokban már tombolt a koronavírus-járvány. Csak a Pesti úton 126 fertőzött volt már ekkor. Müller Cecília országos tisztifőorvos személyesen kereste fel az intézményt, és azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az idősotthont.

Karácsony még nem látogatott el az idősotthonba

Budapest baloldali főpolgármestere, Karácsony Gergely továbbra sem hajlandó ellátogatni az általa felügyelt Pesti úti idősotthonba, pedig a betegekés az elhunytak mintegy 15 százalékát százalékát fővárosi idősotthonból vitték kórházba. Hétfőn Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arról beszélt az Országgyűlésben, hogy Budapesten hibát hibára halmoztak, és a Pesti úti idősotthon a koronavírus-járvány országos gócpontja lett. Karácsony még egyetlen alkalommal sem látogatott el, és magán kívül mindenkit felelőssé tesz a történtekért, miközben a saját felelősségéről nem beszél.

Tegnap a Ripost kérdésére a tisztifőorvos elmondta: folytatódik az idősotthonok ellenőrzése az egész országban, ennek során kérdőívekkel mérték fel a higiénés állapotokat és a megelőző intézkedéseket, ezt követően a nagyobb létszámú otthonokat személyesen is ellenőrizték, most már a kisebbek is sorra kerülnek. Dr. Müller Cecília már több részjelentést kézhez kapott és azt ígérte: a közeljövőben beszámol a vizsgálatok eredményéről.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek