Nemes, tekintélyt parancsoló állatok lepték el a magyar mezőket. Már a szabadban legelésznek a világhírű magyar szürkemarhák.
Forrás: Saját fotó
Kihajtották az első szarvasmarhagulyákat a nyári legelőkre. Hagyományosan április 24-én, Szent György napján engedik ki hazánkban ezeket az állatokat a téli szállásokról, idén viszont később került sor erre.
– A népi hagyomány szerinti időpont tolódott idén az aszályos tavasz miatt, mert a gyepek fejlődése és bokrosodása eddig elmaradt. Most ért meg a mező. A legtöbben a napokban hajtották ki a szürkemarhákat – mondta el a Borsnak Kaltenecker Endre, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének a titkára.
2015-ben vált hungarikummá a szürkemarha, jó ízű húsa miatt sokan keresik, pedig borsos áron adják.
– Az, hogy hungarikummá választották a szürkéket, nekünk, állattartóknak hatalmas büszkeség. Ez az egyik legmagyarabb állatunk, ami nem honosított. Ez a fennmaradásuknak is a jelképe, hiszen majdnem a teljes eltűnésből tértek vissza ezek az állatok – mondta el Kaltenecker.
Az egyesület nyilvántartásában közel 13 ezer szürkemarha van bejegyezve, de Kaltenecker Endre szerint összesen több mint húszezer példány lehet az országban. Az egyedüli gond az, hogy a tiszta vérű tenyészállatok létszáma évről évre csökken, alig van belőlük 4-5000 darab.
A magyar szürkemarha „igazi világmárkának” számított fénykorában. A németek annyira kedvelték, hogy törvény mondta ki náluk, hogy tilos bármilyen máshonnan származó állat húsát kimérni a mészárszékeken, amikor megérkeznek a magyar gulyák a piacra. Nehogy gyengébb minőségű hús kerüljön a kiváló szürkemarhahús közé. Ez nem változott azóta sem, drága hús, de garantáltan nem kergemarhakóros, mivel a hazai szabályok szerint szigorúan tilos fehérjét tartalmazó táppal etetni.
– Többféle hús van a piacon, mindegyiket más árban mérik. Egy oltalom alatt álló, védett százszázalékosan szürkemarha húsának körülbelül 4-5 ezer forint kilója. Feldolgozott formában 2500-3000 forintra jön ki egy kiló. A legborsosabb a bélszín, aminek kilójáért 8-10 ezret is elkérnek – mondta el Kaltenecker, aki szerint a magyarok nem igazán marhafogyasztók. Magyarázza ezt azzal, hogy szinte csak gulyáshoz és pörkölthöz viszik.
Az ország leghíresebb szürkemarhája minden bizonnyal Ödön, még saját Facebook-oldala is van. Ő is örömmel vette birtokba a legelőt két társával. Úgy kétezer négyzetméterre költözött, és naponta akár húsz kiló zöldet is megeszik, amihez legurít harminc liter vizet.
– Ödön ötéves, ő a gazdaságunk első gyönyörűsége. Születése óta mi neveljük a férjemmel, így családtagnak számít az ő több mint egytonnás súlyával. Egész nap legelészik, de ha nincs elég zöld, akkor vágunk neki, és abrakot is kap naponta kétszer. Minden neki szükséges tápanyagot megkap, hogy a húsa majd még finomabb legyen. Olyan, mint egy kiskutyus, ha hívjuk magunkhoz, akkor egyből jön. Szelíd, szereti, ha megsimogatjuk – meséli a Borsnak Pintérné Rakszegi Zita. Felesleges a zöldség Bár sokak szerint kicsit rágós a szürke húsa, Ödön gazdája úgy véli, az egyik legfinomabb húsféle a világon, csak jól kell tudni elkészíteni.
– Rengetegszer készítettem levest a húsukból, és több éve zöldség és fűszer nélkül fôzöm, csak sót használok. Mivel az általunk nevelt szürkemarha húsában megvannak azok a vitaminok és ásványi anyagok, amire szükségünk van, egyszerűen csak belerakom a csontos húst a fazékba, felengedem vízzel, és miután megfőtt, jóízűen megesszük – mondja Zita.