Aktuális

TOP 7 elképesztő siker a koronavírussal szemben

Bors

Létrehozva: 2020.05.17.

Forrás: AFP

A koronavírus az egész világot egy emberként hívta harcba, hogy együttes erővel lehessen leküzdeni a világjárványt. Számos elképesztő siker született, sok külföldi, köztük rengeteg magyar, amelyek nagy része ugyan egyelőre még csak megdöbbentő ötlet, mégis közelebb vihetnek a kór leküzdéséhez.

1. Vérplazmával a kór ellen

Magyarország bravúros teljesítményt nyújt a koronavírus elleni harcban, ezt mutatja az is, hogy már elindult az első kísérleti terápia. Az úgynevezett vérszérum-terápia azokon a betegeken segít, akiknek súlyos szövődményei alakulhatnak ki a vírus miatt. A gyógyító szérumot olyan emberek vérplazmájából nyerik ki, akik már átestek a fertőzésen, és így kialakult a vérükben az ellenanyag.

2. Alkalmazást tesztelnek

Ingyenes telefonos alkalmazással rukkolt elő egy magyar férfi, ami segíthet a vírus terjedésének kontrollálásában. Az ingyenes applikáció jelez, ha használója egy olyan másik felhasználó közelében járt az elmúlt 14 napban, akiről azóta kiderült, hogy fertőzött. Az applikációt egyelőre még csak tesztelik.

3. Ötödik Magyarország

A Föld 47 országából Magyarországon gyártották az amatőr önkéntesek az ötödik legtöbb egészségügyi védőfelszerelést a koronavírus ellen. Az első helyen az Egyesült Államok végzett 2 millió darabbal, második helyen India áll 782 ezer darabbal. A harmadikak a franciák 453 ezerrel és a negyedikek a britek lettek 346 ezerrel. Az ötödik helyre Magyarország 97 ezer 500 darabbal futott be.

4. Készül a vakcina

200 emberen tesztelheti a németországi BioNTech és a Pfizer amerikai gyógyszeripar a koronavírus elleni oltást. Az önkénteseknek 18 és 55 év közöttinek kell lenniük, emellett természetesen egészségesnek is.

5. Nikotintapasszal harcolnak

A francia kutatók megállapították, hogy sokkal kevesebb dohányzó fertőződik meg a koronavírussal, vagy ha meg is fertőződnek, a tüneteik kevésbé súlyosak. Ezért nikotintapasszal igyekeznek megfékezni a vírust. A tudósok vizsgálják, hogy megakadályozhatja-e a nikotin a sejtek megfertőződését, ezért nikotintapaszokat kezdtek el osztani a koronavírusos betegek között.

6. Új antitestet azonosítottak

Holland kutatók azonosítottak egy emberi monoklonális antitestet, ami megakadályozza, hogy a SARS-CoV-2 nevű koronavírus laboratóriumi sejttenyészetben további sejteket fertőzzön meg. A kutatásokat még 2002–2003-ban végezték el, és ezeket a korábbi antitesteket sikerült most azonosítaniuk.

7. Lámanyállal próbálkoznak

A lámák is beszálltak a koronavírus elleni harcba. Az austini Texasi Egyetem és a belgiumi Genti Egyetem szakemberei a lámák által termelt VHH-72 nevű antitest összeillesztésével olyan új ellenanyagot hoztak létre, amely kapcsolódhat a fertőzést okozó vírus egyik kulcsfehérjéjéhez.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek