Az úton-útfélen termő, gyomként ismert papsajtmályva (közönséges mályva) fontos gyógynövény. Virágai lila vagy rózsaszínűek, korong alakú termése kerek sajthoz hasonlít, innen a neve: papsajt. Levele és virága nyálkaanyagokat, cseranyagokat és C-vitamint tartalmaznak. Külsőleg vagy belsőleg alkalmazva megnyugtatja a szöveteket és megszabadítja a méreganyagoktól.
Gyógyítólag hat a gyulladással járó betegségekre. Elhúzódó hörghurut, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott. Gyomorfekély és bélhurut ellen is jó. Torok-, gége-, mandula- és fogínygyulladásra öblögetőszerként alkalmas. Külsőleg tisztítja a bőrt, pattanások kezelésére is jó.
Borogatóként lágyítja a daganatokat, enyhíti a köszvényes fájdalmakat. A népi gyógyászatban időskori foltok elmulasztására is használják. Ehhez a leveleket naponta, meleg vízzel átitatva a bőrfelületre kell helyezni, félórára. Fogyasztása: a levelek, a fiatal hajtások és a magvak is ehetőek. Leveleit tehetjük salátába, meg is főzhetjük. Szárítva tea is készíthető belőle.