Vannak ételek, amelyek ugyan fenségesek, ha jól vannak elkészítve, mégsem érdemes azokat étteremben rendelni. A vendéglők ugyanis elsősorban gazdasági vállalkozások, ezért elviekben megeshet, hogy a szakácsok bizony trükköztek az alapanyaggal.
Forrás: Pixabay
Hulladék? Olyan nem létezik!
Sokan ismerjük a fenti, vicces mondást, mely a híresztelések szerint egyes éttermek konyháin határozza meg a munkafilozófiát. Az így működő vállalkozások csakis a már valóban megromlott alapanyagokat dobják ki,
minden mást igyekeznek felhasználni. Akár többször is.
Összeállításunkból mindenki megtudhatja, melyek az azok az ételek, amiket nem érdemes étteremben választanunk.
A darált húsból készült ételek jellemzője, hogy mindenféle nyesedék bele kerülhet. A csontokról lefejtett cafatok, a karajról levágott mócsing és bármi egyéb. Ha igazán jót akarunk magunknak, fasírtot csak otthon készítünk, mégpedig egészben vásárolt, házilag darált húsból. A hentes ugyanis a fent említett módszerrel ugyanúgy élhet, mint a konyhamesterek.
Tipikus maradék-eltüntető fogás. Az előző napról megmaradt pörkölt húsát ledarálják, megborsozzák, a szaftját pedig tejszínnel vagy tejföllel krémesítik. A húst betöltik a palacsintába, majd az ételt leöntik a mártással.
Ugyancsak hatásos módja a megmaradt húsok gazdaságos felhasználásának. Abban sem lehetünk biztosak, hogy nem a már kisütött húst szeretnék erős fűszerezéssel eltüntetni a raguban.
Nem feltétlenül probléma, de jobb tudni: ha egy étterem étlapján a marhapörkölt, a bableves és a babgulyás is szerepel, a friss rendeléskor a szakács egyszerűen belekever a bablevesbe egy kevés marhapörköltet. Az ettől ettől még lehet ízletes, de jobb tisztában lenni a módszer esetleges használatával.
Gyakran az előző napról megmaradt pörköltet, vagy brassói aprópecsenyét turbózzák fel némi gombával, répával és fagyasztott borsóval, majd összekeverik a rizzsel és fűszerezik. Otthon persze mindezt magunk is megtesszük, ha nem szeretnénk kétszer ugyanazt enni, de egy étteremben elvárnánk, hogy mindent aznap készítsenek el.
Természetesen nem állítjuk, hogy valamennyi étterem a fenti lehetőségeket alkalmazza. A legjobb, ha az interneten tájékozódunk, mielőtt egy új, általunk még ismeretlen vendéglőbe ülünk be. Fórumokon sokan megosztják tapasztalataikat, melyekből kikövetkeztethetjük, milyen lehet a konyha színvonala. Alapvető tudnivaló, hogy a túl széles választék semmi esetre sem arra utal, hogy az étteremben mindennap minden eleség frissen készül... Elképzelhető, hogy a pörköltet a szakács a fagyasztóból veszi ki.