Egyszerűnek tűnik összedobni egy káposztás ételt, ám annál nehezebb egy tényleg isteni ételt az asztalra tenni, mert számos ponton elronthatjuk.
Forrás: Shutterstock
A lucskos káposzta erdélyi étel, tökéletes hiánypótló, ha nincs időnk töltött káposztát készíteni. Lipták Orsolya séf szerint még a kezdők is bátran nekiállhatnak.
– Zsírral készítem az alapot, amin egy jó adag vöröshagymát aranybarnára pirítok. Dobok rá pár gerezd fokhagymát és szalonnát, utóbbi a lelke az egésznek. Mehet bele füstölt csont, oldalas, és igazából bármilyen ízes, kollagénes hús, például jó bőrös csülök. Ha a szalonna szépen kipirult, és a húsok is kaptak egy kis színt, rádobom a füstölt édes-nemes paprikát, ami az egyik legjobb dolog a világon. Sózom, borsozom, teszek rá 1-2 babérlevelet, egy adag borsikafüvet, ezután felöntöm vízzel. Úgy 40–45 percig főzöm. Ezután fele-fele arányban megkínálom nyers és savanyú káposztával is – utóbbit csak a legvégén teszem bele –, majd addig főzöm, ameddig az ujjnyi vastagra csíkozott nyers káposzta át nem puhul. Készítek egy jó sűrű habarást sok-sok tejföllel, besűrítem vele a levest, hagyom egyet rottyantani, és már kész is!
Schobert Norbert saját bevallása szerint a rakott kelt készíti mesterszinten, ám elárulta: receptje fehér káposztával is beválik. De következzék a titok.
– Először enyhén sós vízben puhára főzöm a leveleket, majd sertés darált húst sóval, borssal és friss házikolbásszal összekeverek. Egy jénaiban felrétegezem a leveleket és a masszát, kiegészítve 10 darab főtt, felkarikázott tojással. Az egészet letakarom káposztalevéllel, majd ráöntök két nagy doboz zsíros tejfölt, végül leszóröm füstölt sajttal. 160 fokon pirosra sütöm, és el is készült a Norbi-update keto étel – magyarázta az életmód-tanácsadó, hangsúlyozva, hogy aki hiányolja az ételből a fokhagymát, ne tegye, hiszen abban bővelkedik a benne levő kolbász.
Lipták Orsolya családjában nagy népszerűségnek örvend a paradicsomos káposzta, ezért gyerekkora óta látja, hogyan készül.
– Pirítsunk le egy nagyobb adag hagymát, arra mehet a torzsájáról eltávolított, felcsíkozott káposzta. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sózom, borsozom, teszek hozzá őrölt köményt és egy babérlevelet. Félórán át szoktam főzni. Ezután zsíron készítek egy rántást, a lisztet aranybarnára pirítom folyamatos kevergetés mellett. Nehogy leégjen, mert akkor rettenetesen keserű lesz. Ezután a lisztre dobom rá a paradicsompürét. Azért pürét, mivel ez konkrétan egy paradicsomkoncentrátum, és szeretném az édes íz legnagyobb részét a pirítás során a paradicsomból kinyerni. Pár percig pirítom, felöntöm paradicsomszósszal vagy lével, hozzáadom a káposztához, és addig főzöm tovább, amíg be nem sűrűsödik. Utóízesítem egy kis cukorral, ecettel. Mi édesen szeretjük.
Ki ne ismerné a töltött káposztát? A népszerű ételünket a legtöbben savanyú káposztából készítik, de nem a szabolcsi változatát! Bódi Margó kiválóan bánik a fakanállal, és azt sem titkolja, mivel kényezteti rendszerint a szeretteit. Meg is osztotta a receptjét.
A híres énekesnő a darált húst egy tálba helyezi, a rizst pedig megmossa és a húshoz keveri. A hagymából és a piros paprikából pörköltalapot készít, és a masszához adja. Összedolgozza az egyik sűrített paradicsommal, a sóval, a borssal, a vegetával, illetve az összezúzott fokhagymával. Kivágja a káposzta torzsáját, majd forró vízbe teszi a zöldséget, hogy a levelek szétnyíljanak és megpuhuljanak. Levágja a levelek csumáját, a közepüknél kettéhasítja azokat, majd úgy teszi beléjük a tölteléket, hogy kisebb tölcséreket kapjon. A maradék káposztát csíkokra vágja, és a fazék aljára helyezi. Ezután megszórja apróra vágott szalonnával, és felsorakoztatja a batyukat. Kétsoronként megszórja szalonnával, majd felönti vízzel. Ha már puhára főtt, karikára vágott paradicsomot, paprikát és kaliforniai paprikát tesz rám, majd ráönti a megmaradt, forró vízzel hígított sűrített paradicsomot. Ha elkészült, tejföllel kínálja.