Forrás: Hajdú-Bihari-Napló/Matey István
A debreceni Szabadhelyi Erik kertjében óriás tök nőtt. 250 kilóra becsüli a tulajdonosa.
Sütésre ugyan nem jó, de pálinka-alapanyagnak tökéletes lesz.
– Tíz éve foglalkozom ezzel a növénnyel, amit Magyarországon marhatöknek, Amerikában óriás töknek hívnak. Akkor szereztem be az első magokat a tengerentúlról – mesélte a Borsnak a 44 éves Erik.
Ellentétben a sütőtökkel vagy a halloweentökkel, ennek a fajtának puha a héja, ezért ebben a méretben már nehezen szállítható. Erik egy évben általában húsz magot ültet el, előfordul, hogy tíz tök is megüti az 50 kilót, de idén csak három maradt, amiből kettő éppen most virágzik. Ez már alaposan megnőtt.
– Nagyobbra is nőhetett volna, azonban egy hetet kihagytam az öntözésével, és egy nap pedig nem takartam ki eléggé a napsütés elől. Az ilyen méretű tököt mozgatni nem nagyon lehet, ezért az az elképzelésem, hogy majd látványosságként eladom, nem jött be. De nagyon jó pálinka készíthető belőle – mesélte Erik.
A nyers marhatök édes, talán még a sütőtöknél is édesebb, de nagyon nagy a víztartalma, ezért megsütni nem lehet.
– Viszont pálinkának nagyon jó. Az elkészítése egy alapos mosással kezdődik, majd héjastul ledarálom. Három nap múlva már kész is cefre, és elkezdődhet a főzés. A kész pálinkának, bármilyen hihetetlen, tökíze van – nevet Erik.
– Mégpedig nagyon intenzív íze. Teljesen átlátszó, mint a többi pálinka, az illatát pedig még a tölcsér is sokáig megőrzi, amivel az üvegbe töltését végzem. Őszintén bevallom, én nem iszom, de a barátok szeretik, és kuriózumként is szívesen kóstolgatják – árulta el a tökpálinka titkát a fiatalember.