Aktuális

Hazai siker: Csökkenti a koronavírus szövődményeit a magyarok felfedezése

H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.11.07.

Ma már tény, hogy a koronavírus-megbetegedés szövődményekkel is járhat, ezek gyógyítása is komoly tudományos kihívás. Az új magyar szabadalom azonban reményt adhat a víruson átesett betegeknek.

Forrás: MTI

E hónapban kezdődnek a Semmelweis Egyetemen és egyes hazai járványkórházakban azok a klinikai vizsgálatok, amelyek a tüdőhegesedés kezelésében hatékony fluvoxamin terápia eredményességét vizsgálják. A kutatási program a Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a SigmaDrugs egyetemi spin-off cég együttműködésében valósul meg, dr. Fekete Andrea vezetésével.

Világszerte publikálták az eredményt

Az alapötlet tulajdonképpen egyszerű – kezdte dr. Fekete Andrea, a Semmelweis Egyetem docense, a SigmaDrugs biotech társalapító ügyvezetője a Borsnak.

Korábbi neurobiológai kutatások kimutatták, hogy az úgynevezett Sigma-1 receptor aktiválása csökkenti az agyban a gyulladásos folyamatokat, ezáltal hat jótékonyan a szervezetre. A Sigma-1 receptor szerepét alapvetően agyi funkciókhoz kapcsolták, az elmúlt egy-másfél évtized kutatásai során azonban kiderült, hogy a szervezet más területein is jelen lehet – mondta a szakember.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán működő, dr. Fekete Andrea által vezetett kutatócsoport ismerte fel azt, hogy több szerv – például a tüdő, a vese vagy a szem – esetében is igazolható a központi idegrendszerhez hasonló védő mechanizmus. Felfedezésüket elsőként publikálták 2016-ban, ez azóta Európán kívül már az USA-ban, Japánban, Kínában és Izraelben is szabadalmi védettséget kapott, eredmé­nyeiket több neves szaklap publikálta.

Gátolja a tüdőszövet hegesedését

A fluvoxamin egy antidepresszáns gyógyszer, ami képes serkenteni a Sigma-1 receptort, így kifejtve gyulladáscsökkentő és hegesedést csökkentő hatását.

A szervezetben lévő Sigma-1 receptor sok funkciót szabályoz. A mi felfedezésünk az, hogy ez a receptor direkten tudja gátolni a hegképződést. Létezik egy olyan állattörzsünk, amiben ez a Sigma-1 receptor ki van ütve, vagyis az állat nem rendelkezik ezzel a receptorral. Ezzel lehet bizonyítani, hogy a hatás valóban a Sigma-1 receptoron keresztül valósul meg, ugyanis hiába adjuk a fluvoxamint, ha nincs receptor, amihez kapcsolódik, nem fog hatni a szer. Ezek az állatkísérletek vezettek oda, hogy a szer végül klinikai kipróbálásra kerülhet – mutatott rá dr. Fekete Andrea.

A fluvoxamin azért nagyon jó, mert két fázisban is hat. Csökkenti a tüdőgyulladást és a citokinvihart a betegség akut szakaszában, illetve csökkenti a betegség szövődményeit.

A gyulladás és a lélegeztetés következményeképp a normális tüdőszövet helyett egy hegszövet jön létre, ami miatt a légzés jelentősen romlik. Ezt a hegesedést is gátolni tudja a gyógyszer. A gyógyszert első körben olyan betegeknek adjuk, akik oxigénterápiára szorulnak. A kezelés a pozitív PCR-teszt után azonnal elkezdhető a kórházi kezelés alatt, majd otthoni terápiaként három-négy hónapig – magyarázta a Borsnak dr. Fekete Andrea.

A terápia teljesen önkéntes, kiegészítő terápiának fogják kapni a betegek a meglévő terápiák mellé, hogy jótékony hatása csökkentse a szövődményeket. Az a nagyszerű ebben a kezelésben, hogy ha ez hat, a szövődményeket hosszú távon lehet kezelni – zárta a Borsnak a szakember.

Középsúlyos betegeken tesztelik

A száz középsúlyos, kórházi kezelésre szoruló beteg bevonásával és egyéves követésével zajlik a vizsgálat a tervek szerint. A betegek a kórházi kezelés részeként, és ezt követően bizonyos ideig otthon is kapják majd a fluvoxamin tablettát. A mintegy félmilliárd forintos klinikai tanulmány jelentős kormányzati és egyetemi saját forrás mellett biotech magánbefektetői támogatással valósul meg.

Nagyon ritkán fordul elő a magyar gyógyszerkutatás történetében, hogy egy hazai szabadalom eljut az úgynevezett klinikai vizsgálatok kettes fázisába, amikor lehetőség nyílik a betegeken történő alkalmazásra – mondja dr. Fekete Andrea, majd folytatta. – Munkatársaimmal bízunk abban, hogy az alapkutatástól a klinikai alkalmazásig tartó teljes folyamat kizárólag hazai tudósok és támogatók összefogásával valósul meg, és az új terápia segítheti a COVID-19 betegek gyógyulását.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek