Forrás: Shutterstock
Batátakrémleves mogyoróvajjal
Elkészítési idő: 35 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4–6 adag): 1 ek olaj * 1 nagy fej vöröshagyma * 1 közepes piros kaliforniai paprika * 2 közepes sárgarépa * ½ tk cayenne bors * ½ tk frissen őrölt fekete bors * 1 gerezd fokhagyma * 1 tk friss gyömbér * 1 nagy édesburgonya (kb. 30 dkg) * 1 liter zöldségalaplé * 10 dkg paradicsompüré * 4 ek krémes mogyoróvaj * 2 tk méz * 6 ek snidling
Elkészítés: Egy nagyobb lábosban melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg benne a kockára vágott hagymát, paprikát és sárgarépát, időnként kevergetve, 5–6 percig. Ízesítsük cayenne borssal, fekete borssal, zúzott fokhagymával és reszelt gyömbérrel, és pirítsuk tovább még 1–2 percig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a batátát, öntsük fel az alaplével és lefedve, lassú tűzön főzzük, míg a batáta megpuhul (kb. 20 perc). Botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a mogyoróvajat és a mézet, és lassú tűzön kevergetve melegítsük, míg a mogyoróvaj megolvad. Melegen, snidlinggel megszórva tálaljuk.
TIPP: Adhatunk hozzá ropogósra sütött, csípős kolbászkarikákat is.
Narancsos libasült
Elkészítési idő: 4 óra. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (8 adag): 1 egész liba (kb. 3 kg) * 4 narancs * 50 dkg sütőtök * 1 ek só * 1 tk őrölt fekete bors * 1 friss rozmaringág
Elkészítés: A libát megtisztítjuk, a tokokat kiszedjük. A narancsokat megmossuk, a héját lereszeljük és összekeverjük a sóval és az őrölt borssal. A narancsokat gerezdekre szedjük, és kevés levet is facsarunk a narancsos fűszersóhoz. Bedörzsöljük vele a libát kívül-belül, majd a gerezdeket a belsejébe töltjük. Az előkészített libát egy tepsibe helyezzük mellével felfelé, a combjait alufóliába csavarjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 3 órán át sütjük. Az első óra után meglocsoljuk a kisült zsírjával, majd utána minden fél órában megismételjük. Az utolsóban egy másik tepsit veszünk elő, és abba helyezzük át a libát, most már a hátával felfelé. Akkor mellészórjuk a kockára vágott sütőtököt és a rozmaringleveleket. A liba combjairól levesszük az alufóliát, és további fél órán át sütjük. A sütőből kivéve alufóliával betakarjuk, és fél órán át pihentetjük tálalás előtt.
Almás káposztasaláta
Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: *
Hozzávalók (8 adag): A salátához: 40 dkg reszelt lilakáposzta * 20 dkg alma * 1 fej lilahagyma * 20 dkg natúr joghurt * 1 tk tabasco szósz * 1 kk só. A díszítéshez: 5 dkg rukkola
Elkészítés: A káposztát finomra reszeljük, az almát és a lilahagymát kockára vágjuk, és az egészet összekeverjük. A joghurthoz adjuk a tabasco szószt és a sót, és a salátára öntjük. Hús mellé tálaljuk, a tányéron szórjunk rá egy kevés rukkolát. Hidegen is kiváló fogás, friss, ropogós kenyeret kínáljunk hozzá.
Libamájpástétom kardamomos borzselében
Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 adag): 5 dkg libazsír * 40 dkg pecsenye libamáj * 1 levél zsálya * 1 kk majoránna * 2 dl száraz fehérbor * 5 db kardamommag * 2 lapzselatin * 1 ek só * 1 kk frissen őrölt fekete bors * 1 fej vöröshagyma * 1 kk csípős csili
Elkészítés: A zsírban megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát. Öntünk alá ½ dl fehérbort, amit kevergetve elpárologtatunk. Mikor ez megtörtént, beletesszük az ujjnyi vastag csíkokra vágott libamájat. Megsózzuk, borsozzuk, ízesítjük majoránnával, zsályával, csilivel, és együtt megpirítjuk. Pürésítjük, és pástétomos tálkába simítjuk. A maradék fehér bort a kardamommaggal felforraljuk, és néhány percig főzzük. A tűzről levéve beletesszük a zselatint. Mikor kézmelegre hűlt, az előkészített libamájpástétomra kanalazzuk, és együtt kihűtjük.