Aktuális

Van élet a gesztenyepürén túl: bemutatkozik a gesztenyés karalábéleves és a gesztenyés pite

Bors

Létrehozva: 2020.11.01.

Van élet a gesztenyepürén túl! Ezen a héten még a levesbe és a pitébe is jutott ebből a tápláló és egészséges téli gyümölcsből. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így még a vércukorszintet is csak lassan emeli meg.

Forrás: Thinkstock

Karalábékrémleves gesztenyével

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 adag): 2 nagy fej karalábé * 20 dkg natúr gesztenyemassza * 1 krumpli * 1 fej vöröshagyma * 20 dkg tejszín * 1,5 l víz * 4 ek olaj * 1 tk só * ½ kk őrölt szerecsendió

Elkészítés: Megtisztítjuk a karalábét és a krumplit, majd a hagymával együtt kockákra vágjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a karalábé- és a krumplikockákat is elkezdjük rázogatva sütni. 10 perc után felöntjük a vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, belemorzsoljuk a gesztenyemasszát, és botmixerrel pürésítjük. Utána belekeverjük a tejszínt, beleszórjuk a szerecsendiót, és néhány percig főzzük, de nem forraljuk fel. A tányéron tehetünk bele sült gesztenyeszemeket, és szórjuk meg friss kakukkfűvel.

Ez is érdekelheti

Mindmegette: Pulykasült gesztenyemártással

Tele van vitaminnal a gesztenyepüré

Tudta? A gesztenye gluténmentes - ráadásul ennyi mindenre jó!

Gesztenyés pite

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (12 adag):

A tésztához: 20 dkg liszt * 5 dkg mandulaliszt * 20 dkg vaj * 19 dkg porcukor * 2 nagy tojás

Töltelék: 25 dkg gesztenyemassza * 20 dkg tejszín * 5 dkg kandírozott narancshéj * 5 dkg mandulaliszt * 5 dkg cukor * 3 tojás 

Elkészítés: A tészta hozzávalóit hűtsük le – különösen a vajat, majd robotgéppel gyors ütemben keverjük össze. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Nyújtsuk ki fél cm vastagra, és simítsuk a tésztát a sütőformába. Villával szurkáljuk meg egy kicsit, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig. A töltelékhez a tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd belekever­jük a gesztenyemasszát, a mandulalisztet, a tejszínt, a kandírozott narancshéjat, végül a tojásfehérjehabot. Az elősütött tésztába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek