Van élet a gesztenyepürén túl! Ezen a héten még a levesbe és a pitébe is jutott ebből a tápláló és egészséges téli gyümölcsből. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így még a vércukorszintet is csak lassan emeli meg.
Forrás: Thinkstock
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 adag): 2 nagy fej karalábé * 20 dkg natúr gesztenyemassza * 1 krumpli * 1 fej vöröshagyma * 20 dkg tejszín * 1,5 l víz * 4 ek olaj * 1 tk só * ½ kk őrölt szerecsendió
Elkészítés: Megtisztítjuk a karalábét és a krumplit, majd a hagymával együtt kockákra vágjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a karalábé- és a krumplikockákat is elkezdjük rázogatva sütni. 10 perc után felöntjük a vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, belemorzsoljuk a gesztenyemasszát, és botmixerrel pürésítjük. Utána belekeverjük a tejszínt, beleszórjuk a szerecsendiót, és néhány percig főzzük, de nem forraljuk fel. A tányéron tehetünk bele sült gesztenyeszemeket, és szórjuk meg friss kakukkfűvel.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók (12 adag):
A tésztához: 20 dkg liszt * 5 dkg mandulaliszt * 20 dkg vaj * 19 dkg porcukor * 2 nagy tojás
Töltelék: 25 dkg gesztenyemassza * 20 dkg tejszín * 5 dkg kandírozott narancshéj * 5 dkg mandulaliszt * 5 dkg cukor * 3 tojás
Elkészítés: A tészta hozzávalóit hűtsük le – különösen a vajat, majd robotgéppel gyors ütemben keverjük össze. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Nyújtsuk ki fél cm vastagra, és simítsuk a tésztát a sütőformába. Villával szurkáljuk meg egy kicsit, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig. A töltelékhez a tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd belekeverjük a gesztenyemasszát, a mandulalisztet, a tejszínt, a kandírozott narancshéjat, végül a tojásfehérjehabot. Az elősütött tésztába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.