Aktuális

A gyereket is beoltathatjuk koronavírus ellen? Itt a válasz!

H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.12.19.

Már december végén megkezdődhet Magyarországon az oltások be­adása, amely az egyetlen lehetőség a járvány megállítására. A lakosság nagy részének vakcinázása néhány hónap alatt elhozhatja a várva várt nyájimmunitást.

Forrás: AFP

A védőoltások beadása december utolsó napjaiban indulhat Magyarországon – mondta el a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa, Szlávik Já­nos péntek reggel az M1 aktuális csatornán. A főorvos szerint a vakcináció azzal a védőoltással kezdődhet, amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezni fog.

Magyarország előreláthatólag az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oltási rendjét alkalmazza majd.

Német-amerikai lesz az első vakcina

Elsőnek a Pfizer és BioNTech megbízható és hatékony vakcinája érkezik meg hazánkba, ami különleges szállítási és tárolási feltételeket igényel. Szlávik János szerint a vakcina fogadására fel kell készülni, hiszen van közöttük olyan – a Pfizer és BioNtech oltóanyaga –, amit csak mínusz 70–80 Celsius-fokos hőmérsékleten lehet tárolni. Ezenkívül meg kell állapítani az oltási rendet, és kijelölni az oltóközpontokat.

Az oltási rend sorrendjét a veszélyeztetettség határozza meg, így már hónap végén megkezdődhet a legveszélyeztetettebb csoport – az egészségügyi dolgozók – oltása. Őket az idősotthonok lakói és a krónikus betegek követik majd. Szlávik doktor azt is elárulta, minden beoltottnak előreláthatólag legalább félóráig az oltóponton kell majd maradnia az akut mellékhatások – például allergiás reakció – kialakulásának veszélye miatt.

Folyamatosan vizsgálódnak

Már több vakcina is kapott vészhelyzeti engedélyt, de úgy tűnik, egyes esetekben még nincs elég tapasztalat.

A statisztikák szerint még nem oltottak egyik vakcinával sem elegendő terhes nőt, gyereket és immunhiányos beteget – magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus professzor.

Persze ez nem azt jelenti, hogy gond lenne a vakcinával, hanem azt, hogy ezekben a csoportokban még nincs elegendő értékelhető adat, így tovább folytatódnak az immunizálási kísérletek. A gyártók azt ígérik, hogy a hónap vége előtt meglesznek ezek az adatok is, így idehaza az oltási program beindulásakor már fogjuk ismerni a tesztek erre irányuló végeredményeit is – fűzte tovább a virológus, aki hangsúlyozta, hogy akinél valamilyen kockázati tényező áll fenn – terhesség, betegség, allergia –, mindenképp egyeztessen kezelőorvosával, mielőtt be­adatja valamelyik vakcinát.

16 év alattinak még ne!

Mivel egyelőre egyik vakci­nát sem tesztelték elegendő szá­mú 16 éven aluli gyermeken, nekik nem javasolt a vakcina be­adása.

A gyerekek szerencsére nem, vagy csak nagyon ritkán betegszenek meg, ezért nem ők az elsődleges célcsoport a vakcinázásnál

– magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus professzor.

Azok tartozhatnak a célcsoportokba, akiknek a beoltásával csökkenthető a fertőzések és a halálozások száma. Ilyen az egészségügy, az idősek és krónikus betegek, illetve azok a személyek, akik közfeladatokat látnak el. A gyerekek minden országban a sor legvégén vannak, és nemcsak azért, mert nem betegszenek meg, nem veszélyes rájuk nézve a vírus, hanem azért is, mert valószínűleg kevésbé játszanak szerepet a járvány terjesztésében, mint korábban gondolták – zárta a szakember, aki a szülőket nyugalomra és a szabályok betartására inti. Ha lesz a gyermekek számára is adható oltóanyag, arról a kormányzat tájékoztatni fogja a lakosságot, és a szülő eldöntheti, kíván-e élni ezzel a lehetőséggel.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek