Mivel manapság az alapanyagok beszerzése, a bevásárlások időzítése nagyobb gondot jelent, érdemes időben megtervezni a karácsonyi menüt. Most néhány könnyen elkészíthető receptet ajánlunk.
Forrás: Shutterstock
Illatos borleves
Elkészítési idő: 20 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 adag): 5 dl száraz fehérbor * 3 dl víz * 10 dkg méz * 1 egész tojás + 1 tojásfehérje * 1 kk porcukor * 1 ek kukoricaliszt * 1 citrom héja * néhány szem egész szegfűszeg
Elkészítés: A bort a szegfűszeggel és a citromhéjjal felforraljuk, és 10 percre lefedve félretesszük. Az egész tojást habüstben felverjük, a liszttel és a vízzel simára keverjük, majd hozzászűrve a felforralt, fűszeres bort együtt is felforraljuk, folyamatos keverés mellett. A tűzről levéve beletesszük a mézet. A tojásfehérjéből vízgőz felett a cukorral habot verünk, és kanállal galuskákat formázva a forrón tálalt leves tetejére tesszük, és apróra vágott citromhéjjal díszítjük.
Lazacfilé citrommal sütve
Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 adag): 4 szelet lazacfilé * 5 dkg vaj * 1 citrom * 1 tk só * 1 kk frissen őrölt fekete bors * 1 rozmaringág
Elkészítés: A lazacszeleteket besózzuk, majd egy száraz serpenyőben minden oldalon gyorsan körbesütjük. A vajjal kikenünk egy hőálló sütőtálat, bőrével felfelé belefektetjük a halszeleteket, a mara- dék vajat rámorzsoljuk. Megszórjuk a borssal, a halszeletek tetejére vékony citromkarikákat sorakoztatunk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Burgonya gratin
Elkészítési idő: 40 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 adag): 80 dkg krumpli * 5 dl zsíros tejszín * 15 dkg vaj * 2 gerezd fokhagyma * 1 tk só * 1 kk frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés: Egy közepes méretű sütőtálat kikenünk vajjal. A krumplit meghámozzuk, és 2 mm vastag szeletekre vágjuk – a legjobb egy uborkareszelőn lereszelni – és a sütőtálba terítjük, rétegenként megsózva. A tejszínt összekeverjük a sóval, a zúzott fokhagymával és a szerecsendióval és a krumplira öntjük, egyenletesen eloszlatva. A feldarabolt vajat a tetejére szórjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben, lefedve 30 percig sütjük, majd levéve a fedőt, 180 fokon további 20 percig.
Karácsonyi tiramisu
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (6 adag): 10 dkg narancslekvár * 1 dl narancslikőr * 3 tojás * 3 ek aszalt áfonya * 3 ek barna cukor * 25 dkg mascarpone * 25 dkg mézes keksz * 1 tk őrölt szegfűszeg a beszóráshoz
Elkészítés: A lekvárt a narancslikőrrel összekeverjük. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk: a sárgájukat a cukorral összekeverjük, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájából készült krémhez adjuk hozzá a mascarponét, majd a fehérjét is alákeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. A durvára tört kekszet egy tálba vagy adagonként, poharakba fektetjük, meglocsoljuk a narancslikőrrel hígított lekvárral, majd rákenjük a krémet, közészórva az aszalt áfonyát is. (A „locsolás” ez esetben azt jelenti, hogy kb. egy kávéskanálnyit kiveszünk a keverékből, és rákenjük a kekszrétegre: a tiramisu úgy jó, ha a keksz átveszi a folyadék ízét, de nem tocsog benne – igazából a krémtől puhul meg, de egyben marad, és nincs körülötte felesleges folyadék.) Erre még egy réteget teszünk ugyanígy, majd a tetejét enyhén megszórjuk az őrölt szegfűszeggel, és fogyasztás előtt legalább 6 órára a hűtőbe tesszük.