Aktuális

Egyszerű, és mégis tökéletes – ez a mákos guba titka

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.12.21.

Mákos vagy diós guba – ugye ön is szívesen eszi? Az egyszer biztos, hogy igazán ízletes étel, legalábbis akkor, ha jól van elkészítve. Felvágjuk a kiflit, megszórjuk cukorral és mákkal, majd leöntjük forró tejjel, és már kész is? Dehogy! Most lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készül!

Forrás: YouTube

Így készül a legfinomabb mákis guba

1. Vágjuk a kiflit karikákra! Tökéletesen megteszi a kicsit szikkadt is. Ha fokozni szeretnénk az élvezeteket, használhatunk kifli helyett kalácsot is.

2. A péksüteményt kevés vajon enyhén pirítsuk meg!

3. Borítsuk a megpirított péksüteményt egy nagy tálba, majd keverjük hozzá a porcukorral kevert darált mákot vagy diót! Adjunk hozzá kandírozott és aszalt gyümölcsöket is! Bármilyen jó, de a leginkább a sárgabarack, a meggy, az áfonya és a mazsola illik hozzá. Még finomabb lesz az étel, ha kandírozott narancshéjat is teszünk bele.

4. A tejet melegítsük meg, és reszeljünk bele narancshéjat, illetve adjunk hozzá frissen kapart vaníliát! A tojásokat válasszuk ketté! A sárgáját vaníliás cukorral verjük fehéredésig, majd keverjük a tejhez.

5. A péksüteményt borítsuk egy kivajazott tepsibe, majd öntsük rá a tojásos tejet! Kenjük meg baracklekvárral vagy narancsdzsemmel!

6. Közepes hőfokon süssük majdnem készre! Ha ezzel megvagyunk, simítsuk el rajta a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét! Tegyük vissza a sütőbe, és süssük készre!

Forrón és hidegen is remek étel!

Tipp haladóknak

Ha ennyivel nem éri be, még mindig van lehetőség a guba tuningolására.

Pucoljunk meg néhány darab almát, fosszuk meg a magházától, majd vágjuk félcentis karikákra! Egy serpenyőben vajon kezdjük el sütni, facsarjunk rá egy kevés narancslevet, és hintsünk rá annyi kristálycukrot, hogy az alma kifőtt levével némi szirupot képezzen! Hagyjuk egy kicsit karamelizálódni!

Végül ezt az almát tegyük a tojásfehérjehab alá: az eredmény mindenkit meggyőz majd!

A guba önmagában is remek desszert, de ízlés szerint leönthetjük vaníliasodóval is. Ennek a receptjét ide kattintva olvashatja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek