A karácsonyi ünnepkörbe lépve minden nap ünnep egy kicsit, ez a vasárnap pedig dupla örömöt tartogat, hiszen a gyerekek kedvenc napja. Ünnepeljük meg egy igazi ünnepi ebéddel!
Forrás: Shutterstock
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 20 dkg aszalt szilva * 6 dkg barna cukor * ½ kk só * 8 szem szegfűszeg * egy rúd fahéj * 1 dl száraz, jó minőségű vörösbor * 1 dl tejszín
A tálaláshoz: aszalt szilva
Elkészítés: Egy liter vizet a cukorral, leheletnyi sóval és a fűszerekkel felforralunk (a szegfűszegeket praktikus teatojásba tenni, hogy turmixolás előtt könnyen kivehessük). Hozzáadjuk a bort és az aszalt szilvát, és 15 percig főzzük. Azután kivesszük a fűszereket, a levest összeturmixoljuk, és belekeverjük a tejszínt. Tálaláskor aszaltszilva-szemeket is tehetünk bele.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg pulykamell * 10 dkg darált aszalt szilva * 10 dkg natúr gesztenyemassza * 5 dkg darált dió * 1 tojás * 1 tk só * 1 tk őrölt fekete bors * 2 ek olaj
Elkészítés: A pulykamellből 4 nagy szeletet vágunk, és kiklopfoljuk, majd besózzuk. Az aszalt szilvát ledaráljuk, és összekeverjük a gesztenyemasszával, a dióval, a tojással, a sóval és a borssal. A tölteléket a hússzeletekre halmozzuk, és feltekerjük őket. Négy alufólialapot bekenünk olajjal, és belecsomagoljuk a hústekercseket. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd a fóliát levéve még 15 percig pirítjuk.
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 adag): 25 dkg kuszkusz * 0,5-0,5 kk tengeri só és frissen őrölt fekete bors * 2 citrom frissen facsart leve, 1 teáskanálnyi reszelt héja * 1 ek jó minőségű olívaolaj * 1 csésze vékonyra szeletelt lila hagyma * 1 csokor apróra vágott friss mentalevél * 1 csokor apróra vágott friss, lapos levelű petrezselyem * 1 kisebb kápia paprika apró kockákra vágva * 1 kisebb kígyóuborka, hámozatlan, közepes kockákra vágva * 15 szem koktélparadicsom félbe vágva * 10 dkg közepes kockákra vágott feta
Elkészítés: Egy serpenyőben szárazon, folyamatosan kevergetve enyhén pirítsuk meg a kuszkuszt, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyit felvesz, ez kb. 3-3,5 dl. Sózzuk meg, és kevergetve forraljuk el róla a vizet. Amikor már csak kevés víz látható az edény alján, fedjük le és tegyük félre – míg kihűl, ezt magába szívja, és teljesen megpuhul. Ez idő alatt daraboljuk fel a zöldségeket, a fetát, aprítsuk fel a zöldfűszereket, és keverjük ki az öntetet a citromlé és az olívaolaj felhasználásával. A listában szereplő són és borson kívül ízesíthetjük egy kis csilivel vagy más csípős fűszerrel. Ha a kuszkusz kihűlt, keverjük össze a salátát, és legalább egy órára tegyük a hűtőbe fogyasztás előtt. Hidegen tálaljuk.
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók (12 szelet): 30 dkg liszt * 5 tojás * 20 dkg porcukor * 25 dkg vaj * 2 dl tojáslikőr * 1 csomag sütőpor
Elkészítés: A tojások sárgáját a porcukorral sűrű habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat is. Hozzáöntjük a tojáslikőrt, majd rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és simára eldolgozzuk a masszát. A tojások fehérjét habbá verjük, és lazán a tésztához keverjük. Kilisztezett kuglófformába öntjük a masszát. 150 fokon 60 percig sütjük. Kifordítjuk a formából, és rácson kihűtjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.