Aktuális

Friss kenyérrel és mustárral az igazi a virsli

Hu-Zo

Létrehozva: 2020.12.30.

Ahogy a karácsonyi ünnepi asztal elkerülhetetlen kellékei a hal, a töltött káposzta és a bejgli, ugyanúgy megkerülhetetlen szilveszterkor a virsli. Alig van olyan ember, aki egy évben egyszer, legalább ilyenkor ne vásárolna belőle. Sokaknak a minôség a fontos.

Forrás: Végh István

Legalább 51 százaléka hús

Most már egészen szigorú előírások vonatkoznak a névhasználat jogosultságára,

de sok nagyon hasonló névvel is találkozhatunk a boltok hűtőpultjaiban, melyekben a hús aránya jóval kevesebb. A hagyományos virsli alapanyaga 40 százalék marhacomb, 35 százalék sertésszalonna, a többi víz és fűszerek. Az ezekből készült pépet többnyire juhbélbe töltik. Jelenleg az élelmiszerkönyv előírása szerint csak azt a terméket lehet virslinek hívni, amelynél a hústartalom meghaladja az 51 százalékot. 

Felesleges főzni

A virsli elkészítését még a hentesek sem egyformán tanácsolják. – A virslit nem kell főzni, mert egy hőkezelt termék. A forrásban lévő vizet el kell zárni, és ebbe kell beledobni a virslit, és hagyni kell átmelegedni. Így biztosan nem fog kirepedni. Ha csak két három virslit akarunk elfogyasztani, ahhoz elegendő 2-3 perc is – mondta a Borsnak Baglyas Zoltán a Fény utcai piacon.

Ragaszkodnak  a hagyományokhoz 

Andrási Gyula: – Hárman vagyunk, mi négy pár virslivel készülünk. Természetesen a vásárlásnál nézem az árakat is, de ragaszkodom a megszokott roppanóshoz. Most is azt vettem. Ketchuppal, tormával, de nem az elkenttel, hanem a reszelttel esszük, esetleg mustárral. Én szeretem az extra erős mustárt is. 

Horváth Lászlóné: – Csak azt a virslit veszem, amit szeretek, ez a bécsi roppanós. Igaz, hogy ez a drágább kategória, de nem veszek sokat, csak fejenként egy párat, mert még rengeteg étel van azon kívül is ilyenkor. Nálunk van, aki mustárral eszi, van, aki ketchuppal, én majonézzel.

Az ára jelzi a minőségét

Eszes Gábor a Széll Kálmán téri hentesüzletben azt mondja, hogy a jó virslinél alap, hogy emészthető vagy juhbeles legyen, jó minőségű húsból készüljön jó fűszerekkel.

Az árak tükrözik a minőségét. A jó minőségű 2500– 3200 forintba kerül.

– A főzése a forrás után 5–10 perc a mennyiségtől függően. Ennyi idő alatt nem reped szét, ha tovább főzik, akkor szétnyílik, és veszít az értékéből. Szerintem szálas reszelt torma és friss kenyér illik hozzá.

Tóth Erzsébet: – Virslinél a választásomat a minőség dönti el. Csak Biatorbágyon, a hentesnél veszem. Arról biztosan tudom, hogy húsból készült, ott dolgozzák fel. Műbeles virsli szóba sem jöhet! Nálunk ez nemcsak szilveszterkor kerül az asztalra, hanem ha arra járok, akkor veszek egy főre két párat. Az nagyon laktató, utána már nem kíván mást az ember. Nálunk hozzávalóként csak a mustár létezik és a friss kenyér.   

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek