Aktuális

A nap legfontosabb koronavírus-hírei egy helyen – január 8.

Bors

Létrehozva: 2021.01.08.

A LEGFONTOSABB NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KORONAVÍRUS-HÍREK

Az Európai Bizottság további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal - jelentette be testület elnöke pénteken.

***

2 907 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 337 743 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 440 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, összesen 186 449 fő. Az aktív fertőzöttek száma 140 854 fő. 5 297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 372-en vannak lélegeztetőgépen. Immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és fokozatosan megkezdődik az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentése értelmében február 1-ig érvényben is maradnak, valamint a középiskolákban is marad a digitális oktatás február 1-ig.

***

Február 1-ig mindenképpen maradnak a fennálló szabályok 

– ezt Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozta a Kossuth Rádiónak adott interjújában. A döntést péntek hajnalban az operatív törzs hozta meg.

***

A világban 88 024 120-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 898 259-re a halálos áldozatok és 49 074 063-ra a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint.

***

Az eddigi legmagasabb adatok: Rekordot döntött az új fertőzöttek, és a halottak száma is az Egyesült Államokban. Mindkét adat a legmagasabb a járvány lassan egy évvel ezelőtti kezdete óta.

***

A jövő héttől csak azok utazhatnak be külföldről Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt és a teszt eredménye negatív - közölte pénteken a brit közlekedési minisztérium.

***

Ők az igazi hősök:

Ezek a magyar kutatók vettek részt a koronavírus-vakcina kifejlesztésében.

***

Meghaladta a koronavírus-járvány halottainak száma csütörtökre Brazíliában a 200 ezret. 24 órán belül 1524-en haltak meg a ragály miatt, és ezzel már 200 498-an vesztették életüket a latin-amerikai országban, az Egyesült Államok után a világon a legtöbben.

***

Már Texasban is felbukkant az a vírusváltozat, amelyet először Angliában azonosítottak. Egyelőre egyetlen ember szervezetében mutatták ki a "brit" variánst.

EGYÉB KORONAVÍRUS-HÍREK

Az allergiásokra még parizer is veszélyesebb lehet, mint a Covid-vakcina. Amerikában 1,9 millió embert oltottak be a Pfizer-BioNTech vakcinájával, közülük mindössze 21-en kaptak anafilaxiás sokkot, senki nem halt meg. A magyar szakemberek szerint ez nem csoda, sok élelmiszer sokkal károsabb és veszélyesebb lehet az oltásnál.

***

Nádfedeles kunyhóból indult a vakcina magyar feltalálója, Karikó Katalin – Boldog gyermekkoráról és az USA-ba való távozásáról is beszélt a koronavírus elleni vakcina fejlesztője, akit sokan tartanak Nobel-díjra esélyesnek.

***

Gryllus Dániel számára nem volt kérdés, hogy amint lehetősége nyílik rá, felveszi a koronavírus elleni oltást, hiszen több szempontból is fontos számára, hogy védett legyen a betegséggel szemben.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek