Aktuális

Durván felerősíti a Covid az alapbetegségek tüneteit

Bors

Létrehozva: 2021.01.13.

Ahogy nő a koronavírus-betegek száma, úgy gyűlnek a tapasztalatok is a szakemberek számára a vírusról. A beszámolók alapján derült fény arra, hogy a Covid a már meglévő alapbetegségek – többek közt a magas vérnyomás, az allergia vagy a cukorbetegség – tüneteit erőteljesen felerősíti. Sőt lappangó betegséget is jelezhet.

Egyre többen számolnak be a koronavírus egy újabb, jellegzetes hatásáról: a betegség jelentősen felerősítette a már meglévő alapbetegségek tüne­teit. Vannak, akiknek a cukorszintje emelkedett meg drasztikusan, mások kiugró vérnyomásról, pulzusról számoltak be, de a refluxszal vagy krónikus vastagbélgyulladással küzdők tünetei is jóval erősebbek vol­tak a koronavírus-fertőzés alatt. Az oltás beadásával ez is elkerülhető lesz.

Ott támad, ahol gyengék vagyunk

Dr. Mangó Gabriella háziorvos úgy fogalmaz: a koronavírus egy nagyon intelligens vírus, rengeteg formában, például gyomor- és bélrendszeri tünetekkel, vérnyomás-ingadozással, ízületi fájdalmakkal képes jelentkezni.

– Azt gondolnánk, akinek erősebb az immunrendszere, az el tudja ezeket kerülni, de ez nem függ össze az immunrendszerrel. A koronavírus ugyanis ott támad, ahol a leggyengébbek vagyunk.

Ezért lehetséges, hogy aki például cukorbeteg, annak nagyon megemeli a vércukrát – árulta el a Ripostnak a doktornő.

Sokáig kínozhatnak a felerősödött tünetek

Dr. Bense Tamás családorvos szerint ez a vírus nagyon sok „olyat tud”, amit idáig nem ismertünk és nem is sejtettük volna, hogy ilyesmire képes.

– Az én betegeim között is sokan vannak, akiknek az alapbetegsége súlyosbodott, de az is jellemző, hogy ez elhúzódik, azaz a felerősödött tünetek sokáig nem múlnak el, s a fertőzésnek akár még hónapokkal később is lehetnek következményei – magyarázta a lapnak. – Ezekben az esetekben so­kaknál változtatni kellett az addig megszokott gyógyszeres kezelésen is, készítményt kellett váltani vagy emelni a dózist. Ezért nagyon fontos, hogy mindent jelezzünk a háziorvosunknak – figyelmeztetett dr. Bense Tamás.

Rejtett bajokat is jelezhet a kór

A koronavírus nemcsak a már ismert alapbetegség tüneteit erősíti fel, de a tapasztalatok szerint azt is jelzi, hogy hol lesz baj – figyelmeztet dr. Mangó Gabriella.

– Ha valakinek korábban nem volt ízületi fájdalma, de a koronavírus-fertőzés alatt elviselhetetlenül fáj például a könyöke, a válla, akkor nem biztos, hogy azt a Covid váltotta ki. Nem kizárt, hogy jelezte, ott rejtett baj van vagy lesz. Ha valaki enyhe szívbillentyűzavarral született, de az korábban nem jelentett neki problémát, csak a fertőzés alatt észlelt szívritmuszavart, akkor ez szintén jelzésértékű figyelmeztetés, hogy igenis foglalkozni kell a dologgal. Vallom, hogy a Covidot nem elfelejteni kell, hanem tanulni belőle – hangsúlyozta.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek