Aktuális

Gondolta volna? A káposztafélék a tél legolcsóbb csodaszerei

Bors

Létrehozva: 2021.01.27.

A káposzta a legegészségesebb és legolcsóbb zöldség, mégis aránylag keveset eszünk belőle. Pedig számtalan különböző fenséges káposzta létezik, ami változatosabbá teheti télen a diétát.

Forrás: Shutterstock

Fejes káposzta: A legjobb probiotikum

A népi gyógyászatban a friss leveleket sebek, bőrbetegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra használták. Remekül serkenti az emésztést, és hatásos gyomorfekélyre is. A belőle készült savanyított változat hihetetlenül regenerálja a bélflórát. A legjobb salátákba nyersen reszelve, de párolva szárnyasok mellé is ajánlják. A nyers és savanyú káposzta leveleibe töltelékeket csomagolhatunk, amiket sütni és főzni is lehet.

Kínai kel: A kelet varázsa

A kínai és a japán konyha egyik alapzöldsége, általában salátalevélként (azaz nyersen) fogyasztják.  Magas a C-vitamin- és aminósav-tartalma. Ideális ázsiai ételek készítéshez. De felhasználhatod receptekben kelkáposzta helyett is.

Vöröskáposzta: A diétasegítő 

Az egyik legerősebb antioxidáns a vöröskáposzta, melyet a mellrák egyik természetes ellenszereként tartanak számon. Magas B- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért az egyik legjobb diétás zöldségünk. Nyersen ideális salátákba reszelve, párolva remek köret vadak és vörös húsú szárnyasok mellé.

Kelkáposzta: A szépségtapasz

Különösen alkalmas emészté­si problémákra, gyulladások kezelésére. De pakolásként is használhatjuk pattanásra, herpeszre, csípésre, sebekre, övsömörre is. Szoptatós anyukák kiszáradt mellbimbóját is gyorsan regenerálja. Ideális főzelékekbe, levesekbe vagy rakott egytálételekbe.

5 érv, amiért érdemes megkóstolni

– A káposztafélékben rengeteg a vitamin, amely erősíti télen az immunrendszert.

– Rákellenesek, bélrendszer- és légúti daganatok megelőzésre használhatóak.

– Magas a rosttartalmuk, amely serkenti az emésztést, miközben tisztítja a bélrendszert. Remekül segítik a méregtelenítést is.

– A növényben található mustárolaj antibakteriális, ezért gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Fertőtlenítő hatással bír kívül-belül a szervezetünkre, ezért érdemes gyakran fogyasztani.

– Nagyon kevés a kalóriatartalmuk, így jól beleillenek a fogyókúrás étrendekbe.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek