Aktuális

Havi 40 ezer forintot spórolhatnak a 25 év alattiak

Bors

Létrehozva: 2021.01.29.

A 25 év alattiak 2022-re tervezett személyi- jövedelemadó-mentessége abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán. Novák Katalin szerint ez azt jelenti, hogy a fiatalok jövedelme jövőre nagyjából 22 százalékkal emelkedhet.

Ez átlagosan mint­egy negyvenezer forintot is meghaladó havi megtakarítást jelent, éves szinten pedig félmillió forinttal emelheti jövedelmüket, így megtakarításaikat – mondta Novák Katalin. Számításaik szerint évente mintegy 280 ezer fiatalt érint majd a lehetőség a mostani foglalkoztatási adatokat figyelembe véve, és éves szinten nagyjából mintegy 140 milliárd forintot jelent a költségvetésnek. A család- és ifjúságügyért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a magyar fiatalok a fogantatás pillanatától, a felnőtté váláson keresztül a családalapításon át, egész éle­tükben számíthatnak a kormány segítségére.

Novák Katalin erre egyebek mellett a babakötvényt, az ingyenes bölcsődét, óvodát, is­kolát említette, továbbá az első idegen nyelvi vizsga megszerzését, a kresz-tanfolyam elvégzését, valamint a továbbtanulóknak a diákhitel lehetőségét. A családalapítás mellett elkötelezett fiatalok számíthatnak továbbá a babaváró támogatásra, a házassági és családi adókedvezményre, a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) és számos más otthonteremtési támogatásra.

Támogatásokkal segítik a családalapítókat

– A várhatóan 2022. január 1-jétől bevezetendő szja-mentességgel a kormány a családalapítás előtt álló fiatal felnőtteknek kíván segítséget nyújtani. Ilyen lehetőség csak Lengyelországon van, mi a lengyel példát követjük – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Kérdésekre válaszolva azt mondta, azoknak a fiataloknak, akik eddig anyagi megfontolásból gondolkodtak külföldi munkavállalásban, várhatóan már kevésbé lesz az vonzó.

– Azt szeretnénk, ha minden magyar azt érezné, Magyarországon van a jövője, és itthon szeretne családot alapítani, gyereket nevelni, boldogulni, élni, a kormány erre kínál lehetőséget a különböző támogatásokkal – mondta Novák Katalin. Az szja-mentességre vonatkozó jövedelemhatárról még nem döntöttek, arról előbb a fiatalok érdekképviseleti szervezeteivel egyeztetnek; jelenleg még dolgoznak a benyújtandó törvényjavaslaton.

Elindult az otthonfelújítási támogatás is

Január elsejével bevezették az otthonfelújítási támogatást is. Ez arról szól, hogy a saját otthon felújítási költségeit felerészben, maximum 3 millió forintig visszaigényelhetik azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek háztartásukban. Ehhez február elsejétől hozzátesznek egy otthonfelújítási kölcsönt is.

Ez elsősorban azoknak szól, akiknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy megfinanszírozzák az otthonfelújítás költségeit. Ők igényelhetik február elsejétől az otthonfelújítási kölcsönt, ami egy maximum 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidőre felvehető, maximum 3 százalékos kamatozású, ingatlanfedezetű jelzálogkölcsön.    

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek