Aktuális

Hétvégi menü: krémes és kiadós az amerikaiak kedvence - főszerepben a Mac and Cheese

Bors

Létrehozva: 2021.01.23.

Ugyan még mindig zord az idő, és a hideg bőséges étkezésekre csábítja a testet és a lelket, ideje valami könnyebb fogásokhoz nyúlni. Higgye el, a teste meghálálja, ha kap egy kis lazítást.

Forrás: Mindmegette.hu

Zöldségleves grízgaluskával

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók:

A grízgaluskához: 1 db tojás * só * 5 ek búzadara * 1 késhegynyi szódabikarbóna (vagy sütőpor)

A leveshez: 50 dkg karfiol * 20 dkg sárgarépa * 20 dkg fehérrépa * 1 fej vöröshagyma * 2 ek olaj * 1 tk pirospaprika * 1,5 l zöldségalaplé * só, bors * 1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A grízgaluskához egy tányérba beleütünk egy tojást, megsózzuk, és villával jól összekeverjük. Beleszórjuk a búzadarát és egy késhegynyi szódabikarbónát vagy sütőport. Jól összekeverjük, félóráig állni hagyjuk. Aprított petrezselymet is adhatunk hozzá. A leveshez a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A megtisztított hagymát apróra vágjuk, forró olajban megdinszteljük, rászórjuk a pirospaprikát, átkeverjük. Ezután hozzáadjuk a karfiolt és a répákat, további 5 percig dinszteljük, majd felöntjük a zöldségalaplével, és főzni kezdjük. Annyi vizet adhatunk még hozzá, amennyi levest főzni szeretnénk. Sózzuk, borsozzuk is. Amikor forr, 2 kiskanál segítségével a levesbe szaggatjuk a grízgaluskát, és kb. 20 percig fedő alatt főzzük. (Jól megdagadnak, megnőnek főzés közben. Amikor megkeverjük, és már nem „kopog”, hanem nagyon puhán ér a kanálhoz, akkor egyet kettévágunk, és ha a közepén is puha, akkor jó.) Ez idő alatt a zöldségek is megpuhulnak. A levest sóval, borssal ízesítjük. A végén apróra vágott, friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Mac and Cheese

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: * *

Hozzávalók: 1,3 liter tej * 50 dkg szarvacskatészta * 10 dkg vaj * 20 dkg cheddar sajt * 10 dkg füstölt sajt * só, bors

Elkészítés: A tejet egy magasabb falú serpenyőbe öntjük és felmelegítjük. Beleöntjük a tésztát, és folyamatos keverés mellett fogkeményre főzzük. Ha beszívta a tészta a tejet, de még nagyon keménynek találjuk, akkor öntsünk még hozzá. A tészta akkor jó, ha fogkemény és kicsit krémes. Ha a tészta megfőtt, akkor rászórjuk a vajat és a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk, és addig keverjük, amíg a sajt el nem olvad benne.

Paradicsomos káposzta

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók: 70 dkg fejes káposzta * 6 dl paradicsomlé * 5 dl víz * só, bors * 3 ek cukor * 3 ek olaj * 3 ek finomliszt * 1 fej vöröshagyma

Elkészítés: A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Egy fazékban olajat hevítünk, és ledinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Ezután rátesszük a ká­posztát is, pároljuk pár percet. Felöntjük a paradicsomlével és a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot is. Fedő alatt kb. félórán át főzzük alacsony lángon. Rántást készítünk, egy kisebb serpenyőben megmelegítjük az olajat, beleszórjuk a lisztet, és habzásig keverjük. Hozzáadunk a paradicsomos ká­poszta levéből is 2-3 merőkanállal, csomómentesre keverjük, a főzelékhez adjuk, összeforraljuk. Feltétnek remekül illik hozzá a fasírt, de a sertéspörkölt is. Ízlés szerint kenyeret is fogyaszthatunk mellé.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek