Aktuális

Koronavírus - Új készítmény mentheti meg a súlyos betegek életét

H. N. Zs.

Létrehozva: 2021.01.09.

Hamarosan Magyarországra is érkezik abból az életmentő készítményből, ami megakadályozhatja, hogy a koronavírus-fertőzöttek súlyos állapotban kerüljenek. A készítmény a plazmaterápiához hasonló hatékonyságú, azonban hamarosan korlátlan számban is elérhetővé válhat.

Hamarosan hozzánk is megérkezik

A koronavírus-betegség elleni gyógyszer kifejlesztése még éveket vehet igénybe, ám hamarosan Magyarországra is érkezik abból a készítményből, amely a fertőzöttek állapotromlását akadályozhatja meg – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa.

Ami nemsoká elérhető lesz, az egy úgynevezett monoklonális terápia, ami na­gyon gyorsan és hatékonyan ké­pes pusztítani a vírust. Ha például egy idős, rizikócsoportba tartozó beteg elkapja a koronavírust, be­megy a Covid-ambulanciára, és ott az orvosok úgy ítélik meg, hogy az egészségügyi állapota alapján akár kórházba, sőt intenzívre kerülhet, akkor egy ilyen, többnyire intravénásan alkalmazható terápiával szinte 100 százalék, hogy nem fog romlani a beteg állapota – részletezte Dr. Szlávik, s bejelentette, hogy a közeljövőben Magyarországra is kerül ebből a készítményből, aminek segítségével reméli, hogy megakadályozható, hogy idős, beteg emberek kórházba kerüljenek.

Mesterségesen állítható elő

Dr. Rusvai Miklós virológus professzor szerint a hamarosan Magyarországon is elérhető és hatékony terápia akár korlátlan mennyiségben is előállítható.

A vírusok, többek között a koronavírus is, számos fehérjéből áll. Ha egy szervezetbe bejut a vírus – vakcinával vagy fertőzés által –, akkor a szervezetben sokféle ellenanyag kezd termelődni. Ezt nevezik poliklonális immunválasznak – magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus professzor. – A vírus elleni védelemben azonban a több tucat antitest közül csak arra az egyetlen egyre van szükség, ami a tüskefehérje ellen képződik, és megakadályozza, hogy az a sejtekhez kapcsolódjon. Ezért van az, hogy úgy a Pfizer és a BioNTech, mint a Moderna vakcinái is csak a tüske fehérje génjét viszik be a szervezetbe, hiszen a többire nincs szükség. A tudomány célja az volt, hogy megtalálja azt a fehérvérsejtet, ami ezt az ellenanyagot termeli. Ez most né­hány hete megtörtént Ame­rikában – tette hozzá Dr. Rusvai.

A vérplazma-terápiával megegyező hatékonyságú készítményt az amerikaiak azonnal szabadalmaztatták, és az amerikai gyógyszerügynökség (FDA) már engedélyezte is a használatát.

– Miután a vérben megtalálták ezt a fehérvérsejtet, akkor ezt mesterséges körülmények között elszaporítják (klónozzák), és innentől kezdve korlátlan mennyiségben állítható elő az az egy ellenanyag, amit monoklonális ellenanyagnak nevezünk. Ami ennek nagy előnye a vérplazma-terápiával szemben, hogy korlátlanul előállítható, így stabil terápiát jelenthet – mutatott rá a virológus, aki szerint már az Európai Gyógyszerügynökség előtt is ott az engedélyeztetési dokumentáció, így az engedélyük után akár Magyarországon is használható lesz a készítmény. A készítménnyel súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek élete menthető meg.

Különlegesnek számít a magyar módszer

Az antitesteket háromféleképpen lehet felhasználni, amiből egyelőre kétféle módszert alkalmaz a hazai orvostudomány a koronavírussal szemben.

Az antitestek leggyorsabb felhasználási módja a plazmaterápia, amit idehaza is nagyon jó eredményekkel alkalmazunk – magyarázta a Borsnak dr. La­cza Zsombor, az OrthoSera Kft. ügyvezetője, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese.

– A másik, amit mi is elkezdtünk az, hogy koncentráljuk a plazmát. Ez ugyanolyan hatékony, de egyszerűbb alkalmazni, töb­bek között azért, mert nem szükséges a vércsoportot azonosítani. A harmadik pedig a mo­noklonális terápia, ami egy na­gyon bonyolult, komoly laboratóriumi munka eredménye. Mi a kettes variáción dolgozunk, nagyon jó eredményekkel. A miáltalunk alkalmazott poliklonális és a monoklonális terápia között markáns különbség van. Mivel mi vérből vonjuk ki az ellenanyagokat, az mindig az aktuális vírus elleni antitesteket tartalmazza, míg a monoklonális terápia egy klón, ami nem biztos, hogy hatásos lesz egy mutálódott vírus ellen – mutatott rá a különbségre a hazai plazmaterápia éllovasa, aki azon dolgozik, hogy a jövőben meglegyen arra a kapacitás, hogy jóval rövidebb idő alatt elő tudják állítani a poliklonális terápiát egy esetleges újabb vírus megjelenésekor. Az ellenanyagok felhasználási módjai mind hatékonyak és sikeresek, így az idehaza bevált módszerek továbbra is alkalmazandók, kiegészülve az amerikai szabadalommal.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek