Aktuális

Lépésről lépésre: Így kell regisztrálni a koronavírus elleni oltásra

Bors

Létrehozva: 2021.01.11.

Decemberben elindult a regisztráció a koronavírus elleni oltásra. A regisztrációval egyben mindenki értesülhet a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkról, és arról, hogy mikor kerül rá sor.

Forrás: PEXELS

Már lehet regisztrálni az ingyenes koronavírus elleni oltásra. A Ripost lépésről lépésre összeállította, hogyan kell jelentkezni a vakcinára.

Itt kell kezdeni

1. Hívjuk be a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalt, majd nyomjuk meg a nagy sárga Regisztrálok gombot.

2. Ki kell töltenünk egy űrlapot. Adjuk meg a nevünket, majd a lakcímünket (irányítószám, település és utca, házszám). Ezek után az életkorunkat kell megadni, majd kétszer az e-mail címünket. Végül a telefonszámunkat és a taj-számun­kat kérik. Minden mezőt kötelező kitölteni!

3.Az űrlap alján lévő négyzeteket is be kell jelölni, ha szeretnénk. A „Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat az adataim továbbítása céljából” kötelező, hiszen csak ekkor tudunk regisztrálni. Ekkor az adatainkat a Miniszterelnöki Kabinetiroda gyűjti és átadja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek egy titkosított adatbázisban. Onnantól a Kabinetiroda nem kezeli tovább az adatokat. Ha kapcsolatban akarunk maradni a Kabinetirodával, akkor ikszeljük be a „Hozzájá­rulok, hogy későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint” négyzetet is.

4. Ha minden mezőt kitöltöttünk, akkor élővé (sárgává) válik a lap alján a Regisztrálok felirat. Nyomjuk meg!

5.Sikeresen regisztráltunk az oltásra. Ha jóváhagytuk a kapcsolattartást, ak­kor értesíteni fognak minket a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről.

Miért jó az oltás?

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. A lakosság tömeges oltásával tudjuk megfékezni a jelenleg az egész világon erőteljesen terjedő járványt. A védőoltás lényege, hogy a szervezetben immunválaszt váltunk ki a kóroko­zó (ez esetben az új koronavírus) ellen, és ezzel kialakítjuk a védettséget. A vakcinák hosszú távú védettséget is biztosíthatnak.

Magyarország már eddig is 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le több tízmilliárd forint értékben. A lekö­tött oltóanyagok között találunk oxfordi és amerikai vakcinákat is, a kormány emellett izraeli, kínai és orosz fejlesztőkkel is tárgyal. A gyógyszerbiztonság terén Magyarországon világszínvonalú szakemberek dolgoznak. Bármilyen vakcina használata csak a szigorú hatósági vizsgálatok elvégzése után, a szükséges engedélyek birtokában lehetséges.

Az oltások menete

A koronavírus elleni vakcina felhasználása a lakosság tömeges oltása még az idén elkezdődik. A védőoltás Magyarországon önkéntes és ingyenes lesz.

A védőoltások beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon. Az engedélyezett vakcina/vakcinák típusától is függ majd, hogy hány oltásból áll majd az oltási sorozat, illetve meddig tart a védettség.

Az oltás iránti igényt a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon lehet jelezni. A 60 év feletti nyugdíjasok a számukra levélben megküldött űrlapon is jelezhetik ezt az igényt, postai úton. Fontos tudni, hogy az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a védekezésben részt vevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg. Elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók és az idősebb honfitársaink. A regisztráció az igények felmérését és a közvetlen tájékoztatást segíti. Önmagában nem jelenti azt, hogy az illető automatikusan megkapja a védőoltást, mivel az az oltási terv alapján történik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek