Aktuális

Palócleves, ami után Mikszáth Kálmán is csettintene – hétvégi menü

Bors

Létrehozva: 2021.01.17.

Minden háziasszony szeret újítani a konyhában, ám ha biztosra akar menni, a retró fogásokat veszi elő. Mert ezekkel nem nyúlhat mellé.

Forrás: mindmegette.hu

Leves

Palócleves

Elkészítési idő: 20 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg sertéscomb * 1 vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 30 dkg zöldbab * 2 közepes burgonya * kapor * 1 csokor petrezselyem * 3 ek olaj * 1 tk pirospaprika * só, bors * 1 kk kömény * 1 babérlevél * 2 dl tejföl * 1 ek liszt

Elkészítés: A sertéshúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 centis darabokra aprítjuk és megmossuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A petrezselymet és a kaprot megmossuk és felaprítjuk. Az olajat a fazékban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, és egy rövid ideig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. egy deci vízzel, és lefedve félpuhára főzzük húsz perc alatt. Ha kell, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát és a zöldbabot, majd felengedjük egy liter vízzel, és tíz percig főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáadunk egy deci vizet, ezzel behabarjuk a le­vest, és kb. öt percig forraljuk. Petrezselyemmel és kaporral megszórva, forrón tálaljuk.

Ez a leves volt egyébként a nagy író, Mikszáth Kálmán kedvence.

Főétel

Spenótos, fetás töltött csirkemell

Elkészítési idő: 45 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 adag): 10 dkg bébispenót * 10 dkg krémsajt * 1 gerezd fokhagyma * 10 dkg feta sajt * só, bors * 2 csirkemellfilé * olívaolaj

Elkészítés: A bébispenótot felaprítjuk, majd egy tálban összekeverjük a krémsajttal és az áttört fokhagymával. Hozzámorzsoljuk a feta sajtot, megsózzuk, borsozzuk és alaposan összedolgozzuk. A csirkemellfiléket megmossuk, a nedvességet egy papírtörlővel felitatjuk. A húsokat oldalt háromnegyedig bevágjuk, és az így keletkezett „zsebbe” belekanalazzuk a tölteléket. A húsokat megsózzuk, megborsozzuk, majd egy serpenyőben felforrósított olívaolajon mindkét oldalát fehérre pirítjuk. Az elősütött csirkemelleket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

TIPP: köretként főtt rizzsel tálaljuk.

Desszert

Kókuszkocka

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ****

Hozzávalók (12 adag): 15 dkg cukor * 2 tojás * 30 dkg liszt * 1 cs sütőpor * 12 dkg vaj * 3 ek méz * 1,5 dl tej * 23 dkg vaj * 15 dkg porcukor * 5 ek kakaó * 8 ek tej * kókuszreszelék

Elkészítés: A cukrot a tojással kikeverjük, apránként hozzáöntjük a lisztet és a sütőport, majd az olvasztott vajat. Belekeverjük a mézet és a tejet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük, majd 3x3 centis kockákra vágjuk. A csokikrémhez a vajat összefőzzük a porcukorral, a kakaóval és a tejjel, majd félretesszük. A kockákra vágott tésztát belemártjuk a csokikrémbe, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk. Pár órát pihentetjük, utána fogyasztjuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek