Remélhetőleg még tart az év eleji lendület, ám a pluszenergia mindig jól jön. Fôleg télen ezek a kiadós fogások garantáltan gondoskodnak róla.
Forrás: mindmegette.hu
Frankfurti leves
Elkészítési idő: 45 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg frankfurti virsli * 40 dkg kelkáposzta * 1 nagyobb burgonya * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 ek liszt * 2 dl tejföl * kevés olaj * 1 kk majoránna * ½ kk őrölt kömény * 1 tk pirospaprika * só * frissen őrölt bors
Elkészítés: Készítsük elő az alapanyagokat: a virslit felkarikázzuk, a vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, megpucoljuk a krumplit és felkockázzuk. Kettévágjuk a kelkáposztát, kivágjuk a torzsáját és felcsíkozzuk. Egy lábosban felhevítünk kevés olajat, és megpirítjuk a virslikarikákat, majd félrerakjuk őket. Hozzáadunk még egy kevés olajat, és üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát is, majd néhány perc elteltével a krumplit és a káposztát. Lepirítjuk az egészet, a cél, hogy a káposzta összeessen. Fűszerezzük, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, és fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket. A tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáadunk a levesből is, majd a tejfölös habarást a leveshez öntjük és összekeverjük. Végül visszarakjuk a lepirított virslikarikákat a levesbe, és forrón tálaljuk.
Tepsis mustáros tarja krumplival
Elkészítési idő: 75 perc. Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 4 szelet tarja * 80 dkg burgonya * 2 fej vöröshagyma * 6 gerezd fokhagyma * 6 ek mustár * 2 ek étolaj * só, bors
Elkészítés: A mustárt összekeverjük az olajjal, sóval, borssal, majd beletesszük a tarjaszeleteket, és átforgatjuk, hogy mindenhol átjárja a pác a húst. A tálat lefedve legalább egy órára a hűtőbe tesszük a húst. A burgonyát és a hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk. Egy tepsit vékonyan kikenünk olajjal, elterítjük benne a krumplit, megszórjuk a hagymakarikával, és elhelyezzük rajta a hússzeleteket. A tetejére fokhagymaszeleteket rakunk, végül 1 dl vizet öntünk a húsra. A tepsit lefedjük alufóliával. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Lefedve 30–40 percig sütjük, majd kb. 15–20 percig fólia nélkül pirítjuk.
Almás pite
Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ****
Hozzávalók (4 személyre): 1 cs sütőpor * 1 csipet só * 50 dkg liszt (+ a nyújtáshoz) * 15 dkg hideg vaj * 2 tojás * 6 ek cukor * 4 ek tejföl * zsemlemorzsa. A töltelékhez: 1 kg piros alma * 3 ek barna cukor * 1 tk őrölt fahéj * néhány csepp citromlé (ha nagyon édes az alma). A tetejére: porcukor
Elkészítés: A tésztához a sütőport, a sót és a lisztet összekeverjük, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a tejfölt, és alaposan összegyúrjuk. Legalább félórára hűtőbe tesszük. Az almákat megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és kifacsarjuk. Ízesítjük cukorral, fahéjjal és citromlével. Hűtés után a tésztát 2 részre osztjuk, és lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 0,5 centi vastagságúra. Egy 38x26 centis tepsi alját kibélelünk sütőpapírral, erre kerül az első adag kinyújtott tészta, megszurkáljuk egy villával, és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával. Erre terítjük szét az almás tölteléket, majd lefedjük a kinyújtott tészta másik felével. A tetejét is megszurkáljuk. 180 fokosra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 30–40 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, és kockára vágva tálaljuk.