Aktuális

Továbbfejlesztik a Moderna és a Pfizer vakcináját is a koronavírus-mutációk miatt

Bors

Létrehozva: 2021.01.26.

Nem csak a Pfizer, de a Moderna vakcinája is hatékonynak bizonyult a brit és a dél-afrikai koronavírus-mutációval szemben. Ennek ellenére mindték vakcina gyártója azt tervezi: hogy még hatékonyabbak legyenek, fejlesztenek az ellenanyagon.

Forrás: Getty Images

A két gyógyszergyártó hétfőn arról számolt be, hogy oltóanyagaik, bár továbbra is hatékonyak mindkét – a brit és a dél-afrikai – vírusmutációval szemben, de az afrikai esetében már valamivel kevesebb védelmet nyújtanak, mivel az "ügyesebben kerüli ki az antitesteteket" - írja a New York Times. Ezért a gyógyszeripari vállalat elkezdte felülvizsgálni és továbbfejleszteni a Modernát, hogy abból egy esetleges emlékeztető oltást is beadhassanak, ha szükséges. 

– Nem tudom, hogy szükség lesz-e egyáltalán rá, nagyon remélem, hogy nem – mondta el a lapnak a Moderna egyik főorvosa, Dr. Tal Zaks, aki megnyugtatásul hozzátette, hogy a fejlesztéseket egyfajta biztosítéknak szánja. 

Dr. Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója egy hétfői interjúban pedig arról beszélt, hogy ők is terveznek bizonyos felülvizsgálatokat a Pfizer egy új verziójának engedélyezéséhez, amire szintén az afrikai mutáció miatt lehet szükség. 

Ez is érdekelheti!

Szlávik János: az orosz vakcina ugyanolyan elven működik, mint az AstraZeneca

A régi technológia előnye: a kínai vakcina az összes koronavírus-mutációtól megvéd

Csak védőoltással állítható meg a járvány: már az idősek háromnegyede kéri az oltást

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek