Aktuális

Hagyma ízesíti a magyar fasírtot, tejszín a svédet – Ez a tökéletes húsgolyó titka

Kóré Károly

Létrehozva: 2021.02.06.

Szinte valamennyi népnek megvan a maga húsgolyója. Elkészítésüknél az alapelv általános, az eltérések leginkább a konkrét nyersanyagokban és a fűszerek kiválasztásában, és persze a javasolt köretekben mutatkoznak meg. A Bors most összegyűjtötte a legismertebbeket.

Forrás: Shutterstock

Serpenyőben és formában is süthető

Mi mással is kezdhetnénk felsorolásunkat, mint a magyaros fasírttal. Ez a remek étel tulajdonképpen bármilyen húsból elkészíthető, de elsősorban sertésből szokták. Ha pulykát vagy csirkét használunk, az a recepten mit sem változtat.

A darált húshoz adjunk nyers tojást, zúzott fokhagymát, sót, borsot, köménymagot és pirospaprikát (ízlés szerint akár csípőset). Kenyérbelet áztassunk szét vízben, és jól kinyomkodva adjuk a húshoz. Az egészet jól gyúrjuk össze! Van, aki vöröshagymát is tesz bele. Ha mi is szeretnénk, javasolt nagyon apróra vágni, és minimális zsiradékon megdinsztelni. A labdacsokat egyenként zsemlemorzsába is hempergethetjük, de ez a lépés akár el is hagyható.

A masszából a legtöbben pogácsákat készítenek és serpenyőben sütik ki, de van, aki inkább őzgerincformába teszi. Ebben az esetben cikkekre vágott főtt tojást is szokás a massza közepébe helyezni. Főzelékek feltétjének is kiváló, de főételnek tekintve, rizzsel, sült krumplival, vagy burgonyapürével is remek étel. Zsemlébe helyezve akár kirándulásokra is magunkkal vihetjük útravalónak.

Lekvárral és mártással kínálhatjuk

A svéd húsgolyó összetevői a következők: apróra vágott vöröshagyma, zúzott fokhagyma, 2 dl habtejszín, 1 darab tojás, egy kanál mustár, kevés szerecsendió, vaj, só, és 50 dkg darált marhahús, kevés zsemlemorzsa.

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, pihentetjük, majd diónyi darabokat formálunk, és bő olajban kisütjük.

Egészben főtt burgonya, ribizlilekvár és egy speciális mártás illik hozzá. Ehhez 3 evőkanál lisztet vajon megpirítunk, felöntjük 3 dl húslevessel (lehet kockából is), 2 deciliter tejszínnel, megbolondítjuk egy kis mustárral, sózzuk, borsozzuk, és folyamatos kevergetés mellett a besűrűsödésig főzzük.

Bárány vagy borjú kell a török köftéhez

Mehmet Kaya egy budapesti török étterem szakácsa. Szívesen beavatja a Bors olvasóit a köftekészítés rejtelmeibe.

30 dkg bárány- vagy borjúhúst daráljunk le! Fontos tudni, hogy a törökök hagyományosan az iszlám hitet követik, ezért aki autentikus recept szerint szeretné ezt az ételt elkészíteni, a disznóhúst szigorúan mellőzi. A darált húshoz adjunk két gerezd reszelt fokhagymát, fél fej nagyon apróra vágott vöröshagymát, egy tojást, 2–3 dkg félzsíros túrót, sót, kakukkfüvet és római köményt – mondta a kiváló séf.

Mehmet szerint a tojásnyira adagolt, és olajban kisütött köftéhez legjobban egy uborkából, hagymából, zúzott fokhagymából, paprikából és paradicsomból álló saláta illik. Az összetevőket apró kockákra kell vágni, citromlével, borssal és mentalevéllel ildomos ízesíteni. Tálaláskor leönthetjük joghurttal.

Faggyútól igazi a csevapcsicsa

Molnár B. Tamás, a Bűvös Szakács gasztrobloggere szerint a csevapcsicsa igazán remek étel. Leginkább ajvárral, vagyis sült paprika krémmel fogyasztják, de vannak, akik inkább mustárral. Hagyományosan illik nyers lilahagymát is kínálni hozzá.

Az elkészítés csak látszólag bonyolult: 80 dkg húst (marhát, birkát, sertést vegyesen, ízlés szerint meghatározva az arányokat) 20 dkg vesefaggyúval kell ledarálni. Van, aki a faggyút elhagyja, de az igazi csevaprajongók nem tesznek ilyet. Tamás útmutatása szerint a húst alaposan összegyúrják, adnak hozzá sót, borsot és egy igazán kevés szódabikarbónát. Legalább egy órát pihentetik, majd ujjnyi vastag kolbászkákat készítenek, és faszén felett kisütik. Természetesen otthoni körülmények között, minimális zsiradékon, serpenyőben vagy grillrácson is elkészíthető.

A csevapcsicsához ugyan szerb éttermekben adnak sült burgonyát, de vannak, akik beérik a friss kenyérrel is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek