Aktuális

Húst gyümölccsel? Hát persze! Mutatjuk a tuti párosításokat

Kóré Károly

Létrehozva: 2021.02.27.

Gyümölcs és hús egy fogásban? Vannak, akik idegenkednek a megoldástól, pedig a kettő rendkívül jól kiegészíti egymást, ha odafigyelünk néhány apróságra.

Forrás: Shutterstock

Vajon párolja az almát!

Kiváló párosítás lehet a hús az almaszósszal. Többféle megoldás is létezik. A legtöbben ezt a kombinációt úgy ismerik, hogy egy tartalmas húslevesből egyszerűen kiveszik a tyúkot vagy a marhát, és egyszerűen a főtt burgonya és a szósz mellé szervírozzák. Mások ezt az ételt inkább külön készített sült hússal kedvelik.

Elkészítése: 4-5 darab almát megpucolunk, kettévágunk, majd megfosztunk a magházától. Ezután vékony szeletekre vágjuk, és vajon párolni kezdjük. Megszórjuk cukorral, őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, illetve őrölt gyömbér­rel, reszelünk rá citromhéjat, majd felönt­jük tejszínnel. Ha már forr, 2-3 evőkanál, tejszínnel vagy tejföllel elkevert liszttel sűrítjük be.

Karamellizálódjon az ananász!

Sokan kedvelik az ananászos csirkemellet. A legegyszerűbb, ha befőttel készítjük (ennek a levét is hasznosíthatjuk a főzéshez), de természetesen használhatunk hozzá friss gyümölcsöt is. Az első lépés, hogy füstölt kolozsvári szalonnát nagyon apróra vágunk, és elkezdünk pirítani. Ha kiengedte a zsírját, rádobunk egy fej apróra vágott vöröshagymát és néhány gerezd zúzott fokhagymát. Ha már üveges, rátesszük a felcsíkozott csirkemellet, majd megszórjuk fehér borssal és sóval. Amikor a hús már kifehéredett, ráhalmozzuk az ananászt, és felöntjük némi befőttlével vagy vízzel. Fedő alatt pároljuk, időnként megkeverjük. Akkor lesz igazán finom, ha a gyümölcs egy kicsit karamellizálódik.

Most következzen egy csavar!

Mindenki a saját ízlése szerint eldöntheti, hogy currysen vagy sajtosan szeretné fogyasztani. Az utóbbi esetében egyszerűen reszelünk rá 10-15 dkg intenzív ízű sajtot, például Pannóniát, és megvárjuk, míg teljesen ráolvad, esetleg rápirul. Ezt meggyorsíthatjuk, ha a serpenyőt betesszük a sütőbe.

A currys változat esetében egyszerűen meghintjük curryvel, felöntjük tejszínnel, és sűrű kavargatás mellett megvárjuk, míg egy kellemes illatú, sárgás színű ragut kapunk. Amennyiben nem találjuk elég sűrűnek, egy evőkanálnyi, teaszűrön rászitált liszttel sűríthetjük.

A sajtos változathoz a krumplipüré, a curryshez inkább a rizs illik.

Pulykához cukormentes gesztenye

A pulykamellhez jó választás az aszalt szilva, aminek az ízét legjobban a geszte­nye emeli ki.

A nem túl vastag, de nagy felületű hússzeletekre először füstölt sajtot reszelünk, teszünk rá néhány szem feldarabolt aszalt szilvát, illetve egy-két evőkanál gesztenyepürét. A kész püré helyett ajánlott inkább tasakokban árult főtt gesztenyével készíteni, mert az nem cukros. Ezt ledarálhatjuk vagy egy villa segítségével is összetörhetjük.

A szeleteket feltekerjük, fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítjük, majd a szokott módon bepanírozzuk. Bő olajban, nem túl nagy láng felett kisütjük, a hústűt eltávolítjuk, kettévágjuk, majd frissiben tálaljuk. Főleg a burgonyakrokettel harmonizál.

Vaddisznóhoz isteni a füge

Sántha Eszter séf szerint a vad­húsok mellé kifejezetten illenek a gyümölcsök.

A vaddisznószüzet körülbelül 8 centis „kuglikra” vágom, deszkán kicsit még lapítom, talpra állítva, hogy a rostok puhuljanak. Grillezni szoktam, egy pici olívaolajjal be kell kenni, hogy ne ragadjon oda. Mikor kész (közepes sütés), jöhet a só, bors. Deszkán gusztusos szeletekre vágom, a tányéron a gyümölcssalátával tálalom szépen. Szoktam arra ügyelni, hogyha esetleg még sok lé folyik ki a húsból, akkor azt a tányérról letisztítsam, mert nem szép látvány. Ez kiküszöbölhető egyébként azzal, hogy a húst néhány perccel tovább sütjük. A saláta elkészítése sem igényel különösebb gyakorlatot. Egyszerűen összekeverjük a szabadon variálható hozzávalókat. Isteni a vaddisznóhoz a füge (cseresznye, áfonya, eper, alma, körte, friss füge, sótlan egész mogyoró, fenyőmag), ám az egészet feldobja egy kevés zellerszál is. Mindent ízléses darabokra vágok, teszek rá citromlevet és olívaolajat, meg egy pici sót. Akkor jó, ha már reggel össze van állítva, hűtőbe kell tenni, néha megkeverni. Ebédre már szépen összeérik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek