Aktuális

Koronavírus: így hasznosíthatják a használt maszkokat

Bors

Létrehozva: 2021.02.04.

Többek között utak építéséhez is fel lehet használni a koronavírus-járvány idején elhasznált maszkokat, ezzel is csökkentve a járvány ökológiai lábnyomát.

Forrás: Pexels.com

Egy ausztrál kutatás szerint utak építéséhez hasznosíthatók újra a használt arcmaszkok. Ennek óriási haszna lenne, hiszen így nagy mértékben lehetne csökkenteni a koronavírus-járvány által termelt többlethulladékot.

A melbourne-i RMIT Egyetem kutatói által kitalált kétsávos út egy kilométerének elkészítéséhez mintegy három millió arcmaszkot lehet felhasználni, mely 93 tonnányival csökkentené a szeméttelepre kerülő hulladék mennyiségét – írta meg a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál. Az utak és járdák alaprétegeként szolgáló új anyag bezúzott, egyszerhasználatos maszkok és feldolgozott építési törmelék keverékéből áll. A Science of the Total Environment című tudományos lapban megjelent tanulmány az első kutatás, mely az eldobható orvosi maszkok lehetséges építőipari felhasználását vizsgálja – írta meg a profitline.hu

A kutatás eredeti célja az egyszerhasználatos maszkok útépítésben való alkalmazhatóságának vizsgálata volt, de aztán nagy örömünkre kiderült, hogy nem egyszerűen használhatók, de valódi építészeti hasznuk is van – mondta Mohammad Saberian, a tanulmány vezető szerzője.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek