Aktuális

Koronavírus: kiderült, kik tervezik a leginkább, hogy beoltatják magukat

Bors

Létrehozva: 2021.02.05.

A magyarok oltási hajlandósága fokozatosan emelkedik, egyre biztosabbak benne, hogy beoltatnák magukat a koronavírus ellen.

Forrás: Pexels.com

A magyarok oltási hajlandóságát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hetente felméri. A legrfisebb kutatásból kiderült, az oltási hajlandóság növekszik. A 2020. november 30-val kezdődő héten csak a válaszadók közel 15 százaléka volt biztos benne, hogy kéri a koronavírus elleni oltást, a 2021. január 25-vel kezdődő héten már a megkérdezettek 40 százaléka volt ezen az állásponton – derült ki a legfrissebb felmérésből.

Erősödött a hajlandóság

A "talán"-választ adók csoportja is igen nagy, hiszen 27 százalék még hezitál, kéri-e az oltóanyagot. A január végi adatok alapján a válaszadók csupán 24 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, míg ez a szám korábban a 36 százalékot is elérte.

A KSH szerint az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a szakmai tájékoztatás erősödése, valamint a vakcina tényleges beérkezése az országba.

A nyájimmunitás a cél

Ha az oltásra hajlandókat és a bizonytalanokat együtt szemléljük, nincs akadálya, hogy Magyarországon kialakuljon a nyájimmunitás, amit egyelőre úgy néz ki, hogy csak az oltások beérkezésének üteme gátol.

Ezért oltatnának

A megkérdezettek 80 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 75 százalékát az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, szintén 75 százalékát a kormányzati kommunikáció, illetve 63 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják.

A válaszadók több, mint a fele, 58 százaléka egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes csoportok véleményét. Az adatokból az is kiderül, hogy a  64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat.

Dr. Merkely Béla szerint egyébként előnyben vagyunk, ugyanis nálunk már ötféle engedélyezett vakcina is elérhető.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek