Húsvét vasárnapig tart a negyvennapos nagyböjt. Vannak, akik vallási meggyőződésből, vannak, akik fogyókúra miatt csinálják végig. A mértékletes ételmegvonással nincs gond, de sokan átesnek a ló túloldalára, ami veszélyes.
Forrás: Shutterstock
A böjti időszak idén április 4-ig tart. A kezdetekben annyira szigorú volt a böjt, hogy késő délutánig semmit nem lehetett enni, húst, tejterméket és tojást pedig egyáltalán nem szabadott fogyasztani. Ezeken a szabályokon azóta már finomítottak. Jelenleg az a mondás, hogy hamvazószerdán és nagypénteken tartson az ember igazán szigorú böjtöt. Ilyenkor napi háromszor lehet csak étkezni, és egyszer lehet csak jóllakni. A húsmentesség alapszabály. Aki betartja a böjt mértékletességét, megtisztítja a testét a méreganyagoktól, a szervezet fokozatosan alkalmazkodik a kevesebb ételbevitelhez.
Rengetegen vannak viszont, akik a böjtöt tartják a tökéletes fogyókúra kezdetének, és a mértékletesség elvét sutba dobva, minden szilárd táplálékot megvonnak maguktól, és csak folyadékot visznek a szervezetükbe.
Nagyon fontos, hogy a böjt az önmegtartóztatásról, nem pedig a szervezet sanyargatásáról szól
– mondta a Borsnak Abonyi Orsolya dietetikus.
– S bár a mai világra a túlfogyasztás a jellemző, de erre nem megoldás a másik véglet, nem ettől lesz egyensúly. Rengetegen átbillennek pedig, és léböjtöt tartanak, ami se rövid, se hosszú távon nem megoldás. A szervezetnek van egy bizonyos energiaszükséglete, és ahhoz nem eszünk eleget, akkor felborul a fogyókúra és jön a jó-jó effektus. Arról nem beszélve, hogy ilyen esetben kezdetben jön a fejfájás, de az állapot ájuláshoz is vezethet. Nem szabad elfelejteni, hogy a keresztény böjt sem teljes, napokig, hetekig tartó koplalást jelent, mert annak komoly egészségügyi kockázatai lennének mindenki számára, hiszen az éheztetés a legegészségesebb szervezetet is megviseli. Nagyon fontos, hogy a kevés és a semmi nem ugyanaz!
A másik hatalmas probléma, hogy akik 40 napik éheztetik magukat, a böjt leteltekor már annyira éhesek, hogy a szólással élve, egy lovat is megennének.
Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy böjt után jön a húsvét, a csábító húsvéti sonkával, kaláccsal, aminek még egy normálisan étkező ember is nehezen tud ellenállni
– folytatta a szakleveles táplákozástudományi szakember.
– Aki meg előtte hetekig koplalt, habzsolni fog, ami szintén súlyos egészségügyi gondokat okoz. Visszafelé is működnie kell a fokozatosságnak.