Aktuális

Riasztó tanulmány: Eddig marad életképes a koronavírus a ruhákon

Bors

Létrehozva: 2021.02.25.

Egyes ruhákon akár 72 óráig is életképes marad a koronavírus, és így átterjedhet más felületekre is.

Forrás: Pexels

Akár 72 óráig is életképes maradhat egyes ruhákon a Covid-19 és és egyéb fajtái a vírusnak, derült ki egy friss kutatásból. Három típusú szövetet tanulányoztak az angliai Leicesterben található De Montfort Egyetemen  dr. Katie Laird mikrobiológus, dr. Meitreyi Shivkumar virológus és dr. Lucy Owen kutató vezetésével.

Akár 72 óráig életképes a vírus

Az egészségügyben leggyakrabban használt három különböző textilt vizsgálták, és a tudósok szerint a poliészter esetében a legnagyobb a kockázata az átterjedésnek: a vírus ugyanis három nap után is jelen marad rajta. A 100 százalékban pamut anyagon legkésőbb 24 óráig marad meg a vírus, a polimpamut szöveteken pedig csupán hat óráig él.

Az első hullámban alig tudtuk, mennyi ideig marad életképes a koronavírus a textileken. A tanulmányunk most megmutatja, mekkora a kockázata a vírus átterjedésének az egészségügyben használt három leggyakoribb anyagon

– idézi a DailyStar dr. Lairdot.

A kórházban vagy mosodában tisztítsanak

Ha a nővérek vagy az egyéb egészségügyi dolgozók hazaviszik az egyenruhájukat, átterjeszthetik a vírust más felületekre

– tette hozzá.

Az anyagok magas hőmérsékleten mosása valóban eltávolítja a vírust, de ez nem jelenti azt, hogy a mosás előtt a ruháról egyéb felületekre nem terjed a vírus. Ezért dr. Laird azt tanácsolta, hogy az összes angliai kórházban használt egészségügyi ruhát a kereskedelmi előírásoknak megfelelően a helyszínen, a kórházakban vagy ipari mosodában tisztítsák.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek