Egy ausztrál kávézóban olyan különleges alapanyagból készül az egyik kávé, hogy annak rendesen meg is kérik az árát. És hogy mégis mi kerül ennyibe? Mutatjuk.
Forrás: Shutterstock
A legtöbben már bizonyára nagyon várják a vendéglátóhelyek újranyitását, nem véletlenül. Csak kevés jobb dolog van annál, mint beülni valahová egy finom kávéra, vagy csak beugrani munka előtt egy elviteles pohárnyi boldogságért a közeli kávézóba.
Egy ausztrál kávézó feltett az itallapjára egy olyan tételt, ami hajmeresztő árat kapott. A 198 ausztrál dollárba, vagyis nagyjából 50 ezer forintba kerülő kávé sokak érdeklődését keltette fel: egyesek szerint lehúzás, akik viszont kipróbálták, azt mondják, megéri.
Ez a legegyedibb és leggyönyörűbb kávé a világon
– nyilatkozta a Gesha Cafe nevű kávézó tulajdonosa, Ken Taing.
Mint mondja, a gésa névre keresztelt kávébabból készült különlegesség azért ilyen drága, mert beszerzése mellett termesztése is rendkívül komplikált.
A gésababot a világ több pontján termesztik, például Kolumbiában is, mégis a Panamában beszerezhető babot tartják a világon a legjobbnak, mivel csak ott valósulnak meg azok a természeti adottságok, amelyek között tökéletes minőségű lesz.
A gésabab termesztésének körülményei kifejezetten specifikusak: a meghatározott tengerszint feletti magasság mellett vulkanikus talajra és kifejezetten a Boquete nevű panamai, hegyvidéki város mikroklímájára van hozzá szükség.
Ennél a kávénál épp olyan fontos az élmény, mint az íz: szakértők szerint kávékülönlegesség a konyak és a bor kapcsolatához hasonlítható. Ízvilág szempontjából egyébként egy selymes, aromás kávéról van szó, amely magában hordozza a gyümölcsök és a vajkaramella karakteres jegyeit.