Aki unja már a gyorséttermek hamburgereit, az próbálja meg otthon elkészíteni a séfek által langyosszendvicsnek is nevezett hambit. A Bors kiderítette mi a titok, így garantáltan finom lesz!
Forrás: Shutterstock
Senki számára sem újdonság, hogy a jó hamburger egyik legfontosabb összetevője a megfelelő minőségű zsemle. Természetesen a bucit készen is megvásárolhatjuk, de ha időnk engedi, érdemes azt is otthon elkészíteni. Ennek előnye, hogy pontosan ismerjük az összetevőit, ráadásul az éppen kívánt szendvics ízvilágához is igazíthatjuk az esetleges fűszerezését. Galamb Alex pék elárulta az alapbuci receptjét osztotta meg.
– Fél kiló BL55-ös liszthez adjunk 10 dkg vajat, 2 egész tojást, 1 dl tejet, 1 darab élesztőt, sót és ízlés szerint cukrot (ha nem szeretnénk, hogy a tészta édes legyen, egy pici akkor is kell az élesztő végett). A hozzávalókat jól összedolgozzuk, szükség szerint egy kis vízzel lágyítjuk – magyarázta a Alex. A tésztát ízlés szerint fűszerezhetjük, esetleg darált vagy tört magvakkal dúsíthatjuk. Húsz percig kelesztjük, majd körülbelül hat bucit formálunk. Tojássárgájával lekenjük, és ekkor meghinthetjük szezámmaggal is. Hogy a zsemlék ne süljenek össze, két adagban sütjük meg 180 fokon, körülbelül 20-25 perc alatt.
Bármilyen hamburgert készítünk, nagyon fontos, hogy a kettévágott zsemlék mindkét felét pirítsuk meg!
Lázár Péter, a Burger House tulajdonos-séfjének tapasztalatai szerint a legnépszerűbb hamburgerek egyszerűek.
- Rendkívül fontos, hogy jó minőségű darált marhahúst válasszunk. 20 százalékos arányban keverjünk hozzá darált füstölt szalonnát, egy kevés borsot, és jól dolgozzuk össze. Akkor kezdjük el sütni, ha a massza szoba-hőmérsékletű. Az ínyencek közepesen, vagy annál egy kicsit jobban átsütve készítik. Mindkét oldalát 3-3 percig sütjük, de 30 másodpercenként megfordítjuk. Nyomkodni tilos! Hiába látjuk, hogy egyes hamburgerezőkben vasalóval nyomkodják a pogácsát, csak az amatőrök tesznek így – szögezte le a szakértő.
Aki igazán szereti a különlegességeket, nem fog csalódni! Először a szószokat készítsük el. A kápia paprikát 15 percig egészben, nagyobb hőmérsékleten süssük a tepsiben. Ezután könnyen megfoszthatjuk a héjától és magházától. Olajon dinszteljünk egy kevés hagymát, tegyük hozzá a felvágott sült paprikát, bolondítsuk meg zúzott fokhagymával, majd botmixerrel elegyítsük.
Két fej vöröshagymát vágjunk nagyon vékony szeletekre, majd kevés olajon pirítsuk üvegesre. Sózzuk, borsozzuk, majd nagyon kevés vízzel öntsük fel! Botmixerrel dolgozzuk össze, majd besűrűsödésig főzzük!
Természetesen ki-ki a fantáziája szerint is kreálhat szendvicseket. Aki a marhahúst kevésbé kedveli, a pogácsa helyett használhat csirkemellet is.