Mivel igen rövid ideig tart a medvehagyma szezonja, érdemes kihasználni. Hiszen nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is.
Forrás: Shutterstock
Sok minden készülhet belőle, a krémlevestől a salátán át egészen a pogácsáig. Most az utóbbi receptjét osztjuk meg. Egy tepsi gőzölgő poginál ugyanis nincs jobb ebben a borús időben.
Hozzávalók:
250 ml langyos víz
100 ml tejföl
1 csomó friss medvehagyma (kb. 5 dkg)
65 dkg liszt
15 dkg vaj
1 csomag élesztő (kb. 4,2 dkg)
1 tk só
1 csipet cukor
1 tojás
Elkészítés: A friss medvehagymát vágjuk össze, és az összes hozzávalóval együtt dolgozzuk össze egy tálban. Addig dagasszuk (kézzel vagy géppel), amíg a massza elválik a tál szélétől. A tésztából formázzunk gömböt és takarjuk le, majd takarjuk le és szobameleg hőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.
Utána gyúrjunk belőle egyforma kis golyókat, vagy nyújtsuk ki és szaggassunk belőle pogácsákat. A tetejét csíkozzuk be késsel. Verjük fel a tojást és kenjük le vele. Hagyjuk kicsit állni, majd 185 C fokra előmelegített sütőben süssük 30-40 percig.