Aktuális

Minden egyes vakcinaszállítmány szigorú ellenőrzésen megy át

Bors

Létrehozva: 2021.03.13.

Magyarországon a teljes biztonság érdekében minden egyes vakcinaszállítmány szigorú ellenőrzésen esik át a felhasználás előtt. Ám még ezzel együtt is sikerülhet átvenni az első helyet az Európai Unióban a lakosság átoltottsági rangsorában.

Forrás: Pexels.com

Dr. Rusvai Miklós üdvözli az újabb oltási kampányt és úgy véli, az ország igen jól halad a lakosság átoltottságát tekintve.

– Már több mint 1 millió 200 ezer ember be lett oltva és ezen a hétvégén is tömeges oltás lesz, mely során legalább 300 ezer embert kívánnak beoltani – mondta el a BorsOonline-nak Dr. Rusvai Miklós virológus.

– Igaz, sokan azt állítják, hogy az országba behozott vakcinák felhasználási arányát tekintve nem a legjobb az ország helyezése, ám ennek egyszerű és ésszerű oka van. Az Oltóanyag Ellenőrző Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden szállítási tételt gondosan ellenőriz, és ez az ellenőrzés bizony időt igényel. Az oltóanyagok a fokozott ellenőrzés miatt megfelelő tárolási körülmények között „pihennek” a raktárakban pár napot, mielőtt felhasználják őket. Így bár az eloltottsági arány valóban nem nálunk a legmagasabb, de a behozott nagy mennyiségeknek köszönhetően így is első helyen állunk az Európai Unióban az átoltottság tekintetében – fogalmazta meg a magyarázatot Dr. Rusvai.

A szakember arra is kitért, hogy bár újabb és újabb mutációkról röppennek fel hírek a sajtóban, egyelőre egyik sem ad félelemre okot.

A nemrégiben sajtóvisszhangot kapó argentin mutáns szerencsére csak a brazil egyik változata, így nem kell tőle jobban tartani. Ugyanígy a most a hírekben szereplő nigériai variáns is a brit változat egy újabb mutáción átesett variánsa.

Továbbra sincs olyan mutáció, ami ellen a jelenlegi vakcinák ne védenének – zárta a virológus, aki azt is elárulta, hogy a szakemberek bizony tartanak tőle, hogy a jövőben újabb, veszélyesebb mutáns jelenhet meg.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek