Brit kutatók összefüggést találtak a bacon rendszeres fogyasztása és az időskori demencia kialakulása között.
Azt tudjuk, hogy a feldolgozott húsok, például a különböző kolbászok, a szalonna, a bacon vagy mondjuk a hamburgerhús fogyasztása nagy mennyiségben nem kifejezetten egészséges, ám egy új kutatás eredményei szerint időskorban ihatjuk meg a levét a mértéktelen húsevésnek.
Kiderült ugyanis, hogy akár csak napi egy szelet bacon fogyasztása is 44 százalékkal növeli a demencia kialakulásának esélyét.
Ugyanakkor nem kell feltétlen aggódniuk a „ragadozó” típusoknak sem, hiszen a feldolgozatlan vörös húsok, például a marha, a sertés vagy borjú moderált fogyasztása védelmet nyújthat a demencia ellen.
A Leeds Egyetem által végzet kutatásban 2006 és 2010 között több mint 500 ezer 40 és 69 év közötti ember adatait használták fel. Természetesen a feldolgozott húsok fogyasztása mellett a demencia kialakulásának kockázatát még számos tényező növelheti: a dohányzás, a kevés testmozgás, illetve genetikai, örökletes tényezők is hatással lehetnek.
Ami még érdekesség, hogy a kutatás során jóval több férfinél diagnosztizáltak demenciát, mint nőnél. Évente egyébként nagyjából 10 millióval növekszik a demenciában szenvedők száma, ezekből 50-70 százaléknál az Alzheimer-kórral jár együtt a demens állapot.
(via)