Aktuális

Imádja a szalonnát? Van egy rossz hírünk, már napi egy szelet is komoly gondokat okozhat

Bors

Létrehozva: 2021.03.22.

Brit kutatók összefüggést találtak a bacon rendszeres fogyasztása és az időskori demencia kialakulása között.

Azt tudjuk, hogy a feldolgozott húsok, például a különböző kolbászok, a szalonna, a bacon vagy mondjuk a hamburgerhús fogyasztása nagy mennyiségben nem kifejezetten egészséges, ám egy új kutatás eredményei szerint időskorban ihatjuk meg a levét a mértéktelen húsevésnek.

Kiderült ugyanis, hogy akár csak napi egy szelet bacon fogyasztása is 44 százalékkal növeli a demencia kialakulásának esélyét.

Ugyanakkor nem kell feltétlen aggódniuk a „ragadozó” típusoknak sem, hiszen a feldolgozatlan vörös húsok, például a marha, a sertés vagy borjú moderált fogyasztása védelmet nyújthat a demencia ellen.

A Leeds Egyetem által végzet kutatásban 2006 és 2010 között több mint 500 ezer 40 és 69 év közötti ember adatait használták fel. Természetesen a feldolgozott húsok fogyasztása mellett a demencia kialakulásának kockázatát még számos tényező növelheti: a dohányzás, a kevés testmozgás, illetve genetikai, örökletes tényezők is hatással lehetnek.

Ami még érdekesség, hogy a kutatás során jóval több férfinél diagnosztizáltak demenciát, mint nőnél. Évente egyébként nagyjából 10 millióval növekszik a demenciában szenvedők száma, ezekből 50-70 százaléknál az Alzheimer-kórral jár együtt a demens állapot.

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek