Kárt tesz a fogakban, hízlal, tele van cukorral. Ugye már mindenki hallotta ezeket gyerekkorában, amikor édességet, például csokit követelt a szüleitől? Az igazság azonban megnyugtató: a csokoládé ugyanis nem hogy nem egészségtelen, hanem inkább kifejezetten kedvező élettani hatásokkal bír.
A Bors összegyűjtötte a csokoládé öt legjobb tulajdonságát!
Íme:
Ezen bizonyára sokan meglepődnek, pedig igaz. Amennyiben ésszel hódolunk a szenvedélyünknek, egyáltalán nem tesz bennünk kárt. A lényeg, hogy a főétkezések előtt fél órával ildomos elfogyasztani egy kockával, az teltségérzetet vált ki belőlünk, így sokkal kevesebbet fogunk enni. Ha az ebéd vagy vacsora után szintén hagyunk a nyelvünkön elölvadni egy kisebb darabot, az elveszi a kedvünket a nassolástól.
Ez nem azt jelenti, hogy a csokievés helyettesíti a napkrémet, de az étcsokoládéban levő flavanolok valóban megvédik az emberi bőrt a Napfény káros hatásaitól. Ha le is égünk, sokkal hamarabb regenerálódik a hámrétegünk.
Egy finn kutatás megállapította, hogy az áldott állapotban levő nők lényegesen nyugodtabbak, ha naponta megesznek egy kevés finom csokit. A kísérletben résztvevő anyák arról számoltak be, hogy a már megszületett gyermekük sokkal vidámabb és mosolygósabb, mint a csokifogyasztást ellenző kismamák csecsemői.
A legalább 70 százalékos kakaóvajtartalmú csokoládé telis-tele van káliummal, cinkkel és szelénnel, és a hozzájuk hasonló jótékony anyagokban.100 gramm csoki mindemellett a napi vasszükséglet 67 százalékát biztosítja.
A fent már említett kutatócsoport azt is kiderítette, hogy azok az emberek, akik rendszeresen elcsábulnak a barna édességet kínáló üzletek előtt, 17 százalékkal kevesebb valószínűséggel kapnak agyvérzést.