A húsvéti menü fő attrakciója a sonka. Ha jól sikerül, akkor nagy baj már nem lehet. Na de mégis mi az omlósság titka?
Forrás: Mediaworks Archívum
Vehetünk füstölt csülköt, darabban füstölt combot, tarját, kötözött combot vagy lapockát aszerint, hogy a szaftosabbat vagy a szárazabbat kedveljük. Egyre többen részesítik előnyben a parasztsonkát is. A tökéletes húsvéti sonka a minőségi választás után az előkészítéssel folytatódik.
Ha van rá mód, kóstoljuk meg a sonkát, és annak függvényében áztassunk
– mondta Marton Adrienn, sztárséf.
– Jó sonka esetében az áztatásnak nem kell túl sokáig tartania, és ki is válthatjuk, ha hideg vízbe tesszük fel főni lassan, és az első felforrás után a vizet leöntjük.
Az a jó, ha legalább 4-6 órát ázik a sonka. Utána rakjuk át másik lábasba, öntsük fel vízzel, kicsivel többel, mint ami ellepi.
– A sonka főzővizébe tegyünk vöröshagymát, fokhagymagerezdeket, borsot, babérlevelet. Vannak, akik köményt és zöldfűszereket is tesznek a főzőlébe. Úgy tartják, hogy kis lángon annyi órán át kell főzni, ahány kiló maga a sonka. Úgy ellenőrizhetjük, hogyha a hústű szinte belesiklik, akkor levehetjük a tűzről, és hagyjuk a főzőlében kihűlni. A megfőtt, szárazra törölt húsvéti sonkát csomagoljuk fóliába, és tálalásig tegyük a hűtőszekrénybe.
A főtt sonka kiemelése után az alaplevet szűrjük át, és hűtsük teljesen le, hogy a zsír a tetején megdermedjen, így könnyen leemelhetjük róla. Ettől a zsírtól sem kell feltétlenül megszabadulnunk, készíthetünk belőle főzelékhez rántást, süthetünk benne tojást. A leszűrt sonkalében finomabbra fő a tojás vagy a tészta, ugyanakkor zseniális alapja lehet a babos, lencsés burgonyás, káposztás leveseknek, főzelékeknek, egytálételeknek. Ami megmarad, fagyasszuk le, egy későbbi főzésnél még jól jöhet!
Sörös-tészta:
50 dkg liszt, 1 ek Só, 2 dl langyos tej, 1 dl 1664 Blanc búzasör, 25 g élesztő, 1 tk c ukor, 1 db tojás, 1 ek zsír, a töltelékhez 30 dkg prosciutto, 30 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, tojással, sörrel, hozzáöntjük az élesztőt és 6-8 percig dagasztjuk. Ezután a zsírt is hozzáadjuk a tésztához és azt is beledolgozzuk. Letakarva 35-40 percig kelesztjük. Amikor megkelt három részre osztjuk a tésztát. Mind a három részt téglalap alakúra nyújtjuk, ráfektetjük a sonka szeleteket, megszórjuk sajttal és feltekerjük (a tölteléket is három részre osztjuk). Három hengert kapunk, aminek a végeit elvékonyítjuk, majd összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin, meleg helyen kelni hagyjuk 30 percet. Lekenjük felvert tojással és 170 fokon 40-45 percig sütjük.