A zöldségek és a gyümölcsök vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, így a járvány ideje alatt még inkább fontos, hogy bőségesen fogyasszony belőlük.
A zöld színű növények igen gazdag K és K2 vitamin források. Ilyen a sóska, az uborka, a fejes saláta és a brokkoli. A sóska amellett, hogy gazdag K és K2 vitaminban, C-vitaminban is bővelkedik. Az uborka sem csak bőrfiatalító hatásáról híres, kiváló A-, C- és B-vitaminforrás is. A fejes saláta tele van C- és B-vitaminnal, de a szervezet számára nélkülözhetetlen foszfort és vasat is tartalmaz. Bár sokan nem kedvelik, a brokkoli igazi immunerősítő. Magas a kálium, kalcium, cink, foszfor és magnézium tartalma, mindemellett pedig kitűnő A-, E- és C-vitaminforrás is.
A gyümölcsök nagyon egészségesek, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és gyümölcscukorral.
A tavasz igazi vitaminbombái a cseresznye, az eper, a málna és a sárgabarack, hiszen ezek mindegyike dúskál A-, B- és C-vitaminban.
Fontos tudni, hogy érdemes inkább többféle gyümölcsöt fogyasztani és egy fajtából inkább kevesebbet. Minél változatosabb a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, annál több növényi hatóanyag juttatható a szervezetbe.
Katus Attila dietetikus, taáplálkozási szakértő szerint leginkább a főétkezések között érdemes gyümölcsöt fogyasztani.
– Hogy elosszuk a fruktóz terhelést és stabilan tartsuk a vércukorszintet, érdemes leginkább a főétkezések között, 4-6 óra eltolódással a köztes étkezések alkalmával egy kis gyümölcsöt fogyasztani. Tízórai vagy uzsonna gyanánt kiváló választás gyümölcsöt enni, és az sem baj, ha valamilyen kisebb mennyiségű fehérjével, rosttal, esetleg zsírforrással együtt fogyasztjuk őket – mondta a dietetikus az evamagazin.hu-nak.
Tökéletes megoldás lehet egy alacsony zsírtartalmú natúr joghurt „feltuningolása” szezonális gyümölcsökkel. Ami ebben az esetben is fontos, és megjegyzendő, hogy ne essünk túlzásba a mennyiségekkel
– tette hozzá a szakember.