Aktuális

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Ezért fontos a koronavírus elleni védőoltás a várandós nők számára

Bors

Létrehozva: 2021.04.28.

Tovább nőtt a bizonyítékok sora azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus bizony rendkívül veszélyes a várandós nőkre. A szakemberek szerint az egyetlen biztos megoldás a betegséggel szemben a védőoltás felvétele.

Forrás: Pexels.com

Hússzor nagyobb eséllyel halnak meg azok a várandós nők, akik tavaly átestek a koronavírus-fertőzésen, mint azok, akiknek sikerült elkerülniük, hogy megfertőződjenek – derül ki egy új tanulmányból, ami a JAMA Pediatrics című orvosi folyóiratban jelent meg.
A tanulmány szerzői megerősítették, hogy

a várandós kismamáknál koronavírus-fertőzés esetén nagyobb a valószínűsége a súlyos, akár intenzív terápiát, lélegeztetést igénylő megbetegedésnek, és az elhalálozásnak

– írta meg a webmd.com.

Ha ez még nem lenne önmagában is elég nagy kockázat, Michael Gravett szülész-nőgyógyász professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint a várandósan megfertőződött kismamák esetében gyakoribb a koraszülés és bizonyos terhességi komplikációk – úgy mint a terhességi magas vérnyomás – kialakulásának veszélye. A kutatók azt is megállapították, hogy a pozitív koronavírustesztet produkáló kismamák körülbelül 11,5 százalékának a gyermeke is megfertőződött – írja a házipatika.com.

A tanulmány elkészítésében több száz kutató vett részt, akik 18 országból gyűjtöttek be adatokat, összesen 2130 várandós nőtől. A 2020 áprilisa és augusztusa közötti adatokból a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy

a koronavíruson tavaly átesett kismamák körében hússzor nagyobb volt a halálozás kockázata, mint a fertőzést elkerülő terhes kismamáknál.

A tanulmány azt is alátámasztotta, hogy a megbetegedés kockázatát súlyosbította, ha a várandós kismama túlsúllyal, magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel küzdött.

Az enyhe tüneteket produkáló, vagy tünetmentes fertőzött várandós kismamák körében nem volt magasabb a koraszülés, vagy az intenzív terápiára szorulás kockázata, mint egészséges társaiknál, a halálozásé azonban igen.

Koronavírus és a csecsemő

A tanulmány szerint a koronavírussal megfertőződött csecsemők általában csak enyhe tünetektől szenvedtek. Az adatok alapján arra jöttek rá, hogy a szoptatás nem járul hozzá a vírus továbbadásához, azonban a császármetszés növeli a megfertőződés kockázatát a csecsemők számára.

A tanulmány szerzői a többi szakemberhez hasonlóan azt ajánlják, hogy

a várandós nők oltassák be magukat, és ezzel védjék meg születendő gyermeküket és saját magukat

a koronavírus-fertőzés esetleges szövődményeitől. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek