Aktuális

Köretből főétel: mennybe megy az egyszerű rizs, krumpli és tarhonya

Bors

Létrehozva: 2021.04.25.

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a krumplira, a rizsre és a tarhonyára is, hogy azok csak köretnek felelnek meg, pedig a főfogások alapját is szolgálhatják ezek az ízletes alapanyagok.

Forrás: Mindmegette.hu

Zöldséges rizsleves krutonnal

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 1 kis fej vöröshagyma * 3 ek olívaolaj * 1 sárgarépa * 1 fehérrépa * 5 dkg zöldborsó (fagyasztott) * só, frissen őrölt bors * 1 tk pirospaprika * 1 csokor petrezselyem * 1,2 l zöldségleves-alaplé * 6 dkg rizs * 2-3 szelet szikkadt barna kenyér

ELKÉSZÍTÉS: A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, majd fonnyasszuk meg 2 ek felforrósított olajon. Adjuk hozzá a megtisztított és kockára vágott répákat és a zöldborsót, pirítsuk át. Sózzuk, borsozzuk, hintsük meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a leöblített, finomra vágott petrezselyem felét. Keverjük át, majd öntsük fel az alaplével. Kis lángon lefedve főzzük kb. 30 percig, majd adjuk hozzá a rizst is, és főzzük készre. Ha szükséges, is­mét sózzuk meg. A krutonhoz a kenyeret vágjuk falatnyi kockákra, és a maradék felforrósított olívaolajon pirítsuk meg. Tálaljuk a levest a kenyérkockákkal és a maradék aprított petrezselyemmel.

Ez is érdekelheti

Séf árulta el a titkot: így lesz tökéletes a főtt rizs – videó

A főzéstől függ, hogy krémes vagy roppanós lesz rizs

Így főzze meg a rizst, hogy a lehető legkevesebb arzén maradjon benne!

Darált húsos rakott krumpli

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók: 60 dkg burgonya * 25 dkg darált sertéshús * só, bors, fűszerpaprika * étolaj * 1 alma * 2 gerezd fokhagyma * 3 ek sűrített paradicsom * 1 marék reszelt sajt * 1,5 dl tejföl

ELKÉSZÍTÉS: A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és kb. fél­centis karikákra szeleteljük. A húsos raguhoz egy nagyobb serpenyőben megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst is, és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük még fűszerpaprikával, zúzott fokhagymával és sűrített paradicsommal is. Ezután hozzáöntünk egy kevés vizet is, majd fedő alatt készre főzzük. Az összeállításhoz egy kb. 23x14 centis jénait kivajazunk. A tál aljára egy réteg főtt krumplit te­szünk, majd megsózzuk. Erre kanalazzuk a húsos ragut ,és megszórjuk reszelt sajttal. A tetejét kirakjuk még egy réteg krumplival, megsózzuk, és befedjük a tejföllel, amit előzőleg kevés olajjal, pirospaprikával, sóval és borssal összekevertünk. Végül egy 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, fedésre nincs szükség.

Pásztortarhonya

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók: 2 vöröshagyma * 5 krumpli * 1 szál száraz kolbász * 50 dkg tarhonya * 3 ek olaj * só, bors, pirospaprika

ELKÉSZÍTÉS: A hagymát, a krumplit megpucoljuk, apróra vágjuk. A kolbászt tetszőleges vastagságúra felszeleteljük. A tarhonyát az előre felforrósított olajban megpirítjuk, majd az apróra vágott hagymát ezen az alapon megdinsz­teljük. Levesszük a tűzről. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint. Ezután mehet bele a krumpli és a kolbász, majd annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje az egészet, de ez a mennyiség legyen kétszer annyi, mint amennyi tarhonyát használtunk. Időközönként keverjük meg. Amikor a víz kezd leforrni róla, fedjük le, és alacsony hőmérsékleten pároljuk addig, amíg a tarhonya meg nem puhul. Nem kell, hogy teljesen száraz legyen, a krumpli és a tarhonya úgyis felszívja azt a kicsit, ami marad.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek