Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a krumplira, a rizsre és a tarhonyára is, hogy azok csak köretnek felelnek meg, pedig a főfogások alapját is szolgálhatják ezek az ízletes alapanyagok.
Forrás: Mindmegette.hu
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 1 kis fej vöröshagyma * 3 ek olívaolaj * 1 sárgarépa * 1 fehérrépa * 5 dkg zöldborsó (fagyasztott) * só, frissen őrölt bors * 1 tk pirospaprika * 1 csokor petrezselyem * 1,2 l zöldségleves-alaplé * 6 dkg rizs * 2-3 szelet szikkadt barna kenyér
ELKÉSZÍTÉS: A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, majd fonnyasszuk meg 2 ek felforrósított olajon. Adjuk hozzá a megtisztított és kockára vágott répákat és a zöldborsót, pirítsuk át. Sózzuk, borsozzuk, hintsük meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a leöblített, finomra vágott petrezselyem felét. Keverjük át, majd öntsük fel az alaplével. Kis lángon lefedve főzzük kb. 30 percig, majd adjuk hozzá a rizst is, és főzzük készre. Ha szükséges, ismét sózzuk meg. A krutonhoz a kenyeret vágjuk falatnyi kockákra, és a maradék felforrósított olívaolajon pirítsuk meg. Tálaljuk a levest a kenyérkockákkal és a maradék aprított petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók: 60 dkg burgonya * 25 dkg darált sertéshús * só, bors, fűszerpaprika * étolaj * 1 alma * 2 gerezd fokhagyma * 3 ek sűrített paradicsom * 1 marék reszelt sajt * 1,5 dl tejföl
ELKÉSZÍTÉS: A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és kb. félcentis karikákra szeleteljük. A húsos raguhoz egy nagyobb serpenyőben megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst is, és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük még fűszerpaprikával, zúzott fokhagymával és sűrített paradicsommal is. Ezután hozzáöntünk egy kevés vizet is, majd fedő alatt készre főzzük. Az összeállításhoz egy kb. 23x14 centis jénait kivajazunk. A tál aljára egy réteg főtt krumplit teszünk, majd megsózzuk. Erre kanalazzuk a húsos ragut ,és megszórjuk reszelt sajttal. A tetejét kirakjuk még egy réteg krumplival, megsózzuk, és befedjük a tejföllel, amit előzőleg kevés olajjal, pirospaprikával, sóval és borssal összekevertünk. Végül egy 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, fedésre nincs szükség.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók: 2 vöröshagyma * 5 krumpli * 1 szál száraz kolbász * 50 dkg tarhonya * 3 ek olaj * só, bors, pirospaprika
ELKÉSZÍTÉS: A hagymát, a krumplit megpucoljuk, apróra vágjuk. A kolbászt tetszőleges vastagságúra felszeleteljük. A tarhonyát az előre felforrósított olajban megpirítjuk, majd az apróra vágott hagymát ezen az alapon megdinszteljük. Levesszük a tűzről. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint. Ezután mehet bele a krumpli és a kolbász, majd annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje az egészet, de ez a mennyiség legyen kétszer annyi, mint amennyi tarhonyát használtunk. Időközönként keverjük meg. Amikor a víz kezd leforrni róla, fedjük le, és alacsony hőmérsékleten pároljuk addig, amíg a tarhonya meg nem puhul. Nem kell, hogy teljesen száraz legyen, a krumpli és a tarhonya úgyis felszívja azt a kicsit, ami marad.